Massgrav funnen i Mexiko

MEXICO CITY. Kvarlevorna av minst 40 mördade och lemlästade människor har hittats i en övergiven silvergruva i Mexiko. Bland de döda finns en fängelsechef som nyligen rapporterades försvunnen. Misstankarna riktas mot en av narkotikakartellerna i landet.

Rättsläkare utrustade med syrgastuber – för att stå ut med stanken av förruttnelse – har de senaste dagarna arbetat långa pass i en gammal silvergruva utanför staden Taxco i centrala Mexiko.

Där, nere i en klyfta på 180 meters djup, har hittills minst 40 kroppar påträffats. Många av dem lemlästade. De flesta med ögonen täckta med industritejp. Och samtliga kallblodigt mördade innan de dumpats i gruvschaktet.

Det makabra fyndet gjordes i lördags. Men än har bara ett fåtal av kropparna kunnat bärgas, eftersom det tar rättsläkarna cirka sex timmar att hissa upp varje enskild liksäck.

Vissa av kvarlevorna har legat där i minst ett år. Andra kastades ner för bara några dagar sedan. Bland de döda finns den tidigare fängelsechefen i staden Iguala, Daniel Bravo, som ”försvann” spårlöst den 24 maj i år.

– Vår uppskattning om 40 döda är baserad på fotografier. Men det kan röra sig om betydligt fler, förklarade en polistalesman i måndags.

Arbetet kompliceras av att en rad huvuden har hittats utan kropp.

Polisen fick information om massgravens existens sedan man gripit 15 medlemmar i ett av de narkotikasyndikat som utkämpar ett blodigt krig om smugglingsrutterna till USA.

Vilken kriminell organisation som är ansvarig för just denna massgrav är oklart. Men sedan president Felipe Calderón kom till makten 2006 har omkring 23 000 människor dödats i det alltmer upptrappade kriget mellan brottskarteller, polis och militär.

En del människorättsorganisationer varnar för att det utbredda maffiavåldet också kan dölja en tilltagande politisk repression.

Enbart i delstaten Guerrero har 77 personer rapporterats saknade det senaste året. Mörkertalet kan vara stort eftersom stora delar av befolkningen misstror polisen.

Erik de la Reguera

Publicerad i Dagens Nyheter den 3 juni 2010.