Människorättsaktivister sköts ihjäl i bakhåll

MEXICO CITY. En 33-årig finländsk människorättsaktivist sköts i tisdags till döds av misstänkta paramilitärer i den mexikanska delstaten Oaxaca. Ytterligare minst en person har dödats och ett tiotal har rapporterats vara saknade.

Den finländske mannen färdades i en bilkaravan som var på väg till kommunen San Juan Copala, högt uppe i de otillgängliga bergstrakterna i Oaxaca. En grupp beväpnade män hade spärrat av vägen med stora stenar. De öppnade eld mot bilarna.

En av finländarens reskamrater, Silvia Hernández från den ickestatliga organisationen Vocal, berättar i telefon för DN att minst två dödsoffer krävts:

– Den finländske mannen är död. Även en kvinnlig mexikansk aktivist har avlidit. Jag såg dem med egna ögon. Båda dog av skottskador.

Ytterligare minst sju personer uppges vara saknade, däribland fyra journalister. Enligt lokala medier skadades ett tiotal personer.

Bakhållet ägde rum i närheten av kommunen San Juan Copala, där invånarna förklarat sig vara i uppror mot Oaxacas guvernör Ulises Ruíz. Sedan 2006 pågår en infekterad social konflikt i delstaten, där Ruiz anklagas för att förfölja oliktänkande.

En paramilitär grupp med band till Ruiz styrande parti, PRI, har sedan en tid hindrat mattransporter och attackerat ledare i San Juan Copala. Flera organisationer organiserade därför en bilkaravan till kommunen. Den finländske mannen var en av flera utländska medborgare som deltog i den för att minska risken för ett attentat.

Erik de la Reguera

Publicerad i Dagens Nyheter den 29 april 2010.