Finländsk observatör dödad

En 33-årig finländsk man och en mexikansk kvinna, båda människorättsaktivister, sköts till döds i tisdags i Oaxaca, Mexiko. Jag har skrivit en artikel om det i DN i dag, som finns att läsa här.

Bakgrunden till dådet är den utdragna politiska konflikten i delstaten, där PRI-guvernören Ulises Ruiz lyckats hålla sig kvar vid makten trots utbredda och grova människorättsbrott.

Detta är givetvis en tragedi för offrens vänner och anhöriga. Men risken finns också för att händelsen kan bli gnistan som får krutdurken Oaxaca att explodera.

Attacken mot bilkonvojen innebär en mycket oroande upptrappning av de förföljelser som oppositionella i Oaxaca länge tvingats utstå. Utländska människorättsobservatörer har tidigare sällan utsatts för våld. Men nu verkar inte ens de gå säkra.

En lång rad svenskar har arbetat som observatörer i Mexiko genom åren. Många av dem i delstaten Chiapas, men en del också i Oaxaca. För tillfället har Kristna fredsrörelsen en grupp observatörer på plats i Chiapas. De har en läsvärd blogg på adressen http://fredsobservatorerna.wordpress.com/.

Arbetet som observatörerna och deras mexikanska kollegor utför är viktigt. De ger utsatta och hotade människor, såväl i städerna som på landsbygden, ett slags andrum. Utan det andrummet skulle den mexikanska demokratin vara ännu mer kvävd än den redan är.

Det är därför viktigt att ge stöd till observatörerna. Och till de vars röster riskerar att tystas.