Dödssiffran stiger efter skyfallen i Rio

MEXICO CITY. Minst 105 människor har omkommit i Rio de Janeiro till följd av de våldsammaste skyfallen i stadens historia. Översvämningar och jordskred leder till kaos, skolorna är stängda, kollektivtrafiken ur funktion. Och regnet, det bara fortsätter att falla.

– Jag har aldrig sett något liknande! sade taxichauffören Claudio Ribeiro till nyhetsbyrån AP på onsdagen medan han desperat försökte ta skydd undan ösregnet som fallit oavbrutet över Rio de Janeiro de senaste dagarna.

Bussar och bilar stod övergivna på de översvämmade gatorna, där en forsande flod av meterhögt lerfärgat vatten gjorde det omöjligt att ta sig fram.

Bara de som var av nöden tvungna vågade sig ut denna dag. Enligt dagstidningen O Dia hade minst 30 000 bostäder blivit utan elektricitet.

Många Riobor fann sig tvingade att sova på sin arbetsplats natten till onsdagen. Detta sedan 288 millimeter regn fallit över deras stad på bara 24 timmar.

Det är mer än hela april månads nederbörd normalt sett. Och mer än de 245 milliter regn som föll under ett dygn 1966 och då orsakade stor ödeläggelse.

Följderna har även denna gång blivit dramatiska för Rio de Janeiros invånare.

I de fattiga kåkstäderna, favelas, där omkring en femtedel av befolkningen lever, har regnen slitit loss jordmassor från sluttningarna.

Hela familjer har begravts i sina hem eller svepts i väg av de lerfloder som fyllt gränderna.

Exakt hur många som drabbats är svårt att avgöra. Myndigheterna varnar för att dödssiffran kan komma att stiga när regnen lättat och hjälpen nått fram.

På tisdagen riktade Brasiliens president Lula da Silva kritik mot de lokala myndigheternas undermåliga kontroll av byggnaderna i dessa fattiga områden.

– Allt vi kan göra nu är att be till Gud att regnen lättar, så att Rio kan återgå till vardagen och vi kan börja åtgärda de saker som måste åtgärdas, sade da Silva.

Men skyarna verkade inte vara tömda på vatten. Meteorologerna förutspådde ytterligare ett par dagar med kraftiga regn.

Erik de la Reguera

Publicerad i Dagens Nyheter den 8 april 2010.