“El Mayo” Zambada i Proceso

Den mexikanske journalistlegenden Julio Scherer - 84 år gammal på onsdag - har i veckans upplaga av tidskriften Proceso (som han var med och grundade 1976) intervjuat en av den mäktiga Sinaloakartellens högsta bossar, Ismael "El Mayo" Zambada.

"Narkotikan omsätter miljoner. Hur ska man kunna kontrollera det? Även om de högsta bossarna dödas, spärras in eller utlämnas så finns det alltid ersättare redo att ta över", säger El Mayo från sitt gömställe i bergen (troligen i delstaten Sinaloa).

Att publicera en sådan här intervju innebär stora risker för Proceso, som är en av få tidningar som kritiskt granskar det pågående kriget mot knarket i dagens Mexiko. Tidskriftens ledning har tidigare anklagats av regeringen för att gå maffians ärenden.

Men Scherer & Co är inte dumma - de har satt samman ett riktigt pangnummer. Utöver intervjun granskas även PRI:s kandidat till guvernörsposten i Sinaloa, en gammal compadre till "El Mayo" som förefaller ha byggt en hel del av sin förmögenhet på penningtvätt.

Bäst i mitt tycke är dock repet från det otillgängliga område i Sierra Madre där tio barn och ungdomar dödades förra söndagen (och som jag skrev om här). Man tycker att det borde vara självklart för mexikanska medier att ta sig till platsen för en sådan massaker. Men Procesos team är såvitt jag vet de enda som har gjort det nödvändiga fotarbetet.

Reportern Patricia Dávila och (den anonyme) fotografen möter en tuff verklighet, där fattiga familjer tvingas odla marijuana för att överleva. Skörden säljer de till maffian, som traditionellt sett varit Sinaloakartellen.

Men nu har Zetas gått in och börjat driva bort hela byar för att på det viset ta över kontrollen över detta område (påminner tyvärr allt mer om Colombia).

Kort utdrag ur Scherers intervju med "El Mayo".
Lite längre summering av intervjun på engelska i LA Times.
Utdrag ur texten om kandidaten i Sinaloa.
Utdrag ur texten om massakern i Durango.