Gerilla släppte fånge efter tolv år

MEXICO CITY. Efter tolv år i Farc-gerillans läger frigavs sergeanten Pablo Moncayo ur sin fångenskap i tisdags. Gerillan vill troligen på det viset göra ett fångutbyte till en viktig valfråga inför presidentvalet i Colombia i maj.

– Det är överväldigande att återvända till civilisationen! Allt har förändrats. Det lilla jag har sett av de teknologiska framstegen har gjort mig djupt imponerad, sade den 31-årige Pablo Moncayo.

Sedan 1997 har han tvingats leva i Farcs läger i den colombianska djungeln. En radio har varit hans enda kontakt med omvärlden.

– Jag vill tacka min far för hans gigantiska arbete, sade Pablo Moncayo.

Av det tjugotal fångar som Farc fortfarande har i sina läger var han den kanske mest kände, vilket mycket beror på hans far Gustavo Moncayos outtröttliga arbete.

Familjen har haft stöd av frivilligorganisationen Colombianer för fred, som tillsammans med bland andra Brasiliens och Venezuelas regeringar aktivt arbetat för ett frigivande.

Trots det dröjde det tolv år in–nan Farc gav med sig. Familjen har lagt en del av skulden för det på Colombias president Álvaro Uribe, som de anser har prioriterat en militäroffensiv mot gerillan framför förhandlingar.

Farc, å sin sida, vill sannolikt förbättra sin skamfilade image. Ytterligare en ung militär släpptes tidigare i veckan, men nu blir det inga fler ensidiga frigivanden, har gerillan meddelat.

Erik de la Reguera