Barn offer i kokainkrig

MEXICO CITY. Sju barn och tre unga vuxna sköts till döds i norra Mexiko i söndags när de var på väg till samhället Pueblo Nuevo för att ta emot studiestipendier. Denna kokainkrigets senaste massaker riktar strålkastarljuset mot landets mäktigaste maffiaboss, Joaquín ”El Chapo” Guzmán.

Massmordet inträffade någon timme efter att gruppen av barn och ungdomar – fem flickor, två pojkar och tre unga män mellan 8 och 21 år gamla – hade lämnat sin by i delstaten Durango. De färdades i en lätt lastbil av typen ”pickup”, ofta de enda fordon som kan ta sig fram på de dåliga vägarna på den mexikanska landsbygden.

Några av barnen satt i kupén. De andra krängde fram och tillbaka på flaket när bilen letade sig allt längre upp i bergskedjan Sierra Madre. Efter en av kurvorna stötte de på en vägspärr, där beväpnade män försökte stoppa bilen.

Uppgifterna går isär om vad som hände sedan. Myndigheterna uppgav först att föraren försökt köra förbi männen i rädsla för att bli rånad. Sedan gjordes det gällande att fordonet stannade och att de beväpnade männen tvingade ned två kvinnor från flaket, av allt att döma mödrar till flera av barnen.

Sedan ska männen ha öppnat eld mot barnen med automatvapen. För att försäkra sig om att ingen överlevde lät de också detonera en splittergranat på flaket.

I går kväll svensk tid var det fortfarande oklart varför ett så urskiljningslöst våld riktats mot en grupp barn. Mexikos inrikesminister gick ut och fördömde dådet, samtidigt som han avfärdade spekulationer om att armén kunde ha varit inblandad. I stället riktades misstankarna mot den organiserade brottsligheten.

Kommunen som massakern ägde rum i ligger högt upp i Sierra Madre, en bergskedja som länge har ansetts utgöra en del av den mäktiga Sinaloakartellens territorium.

Så sent som förra året förekom uppgifter om att kartellens ledare, Joaquín ”El Chapo” Guzmán, befann sig nära staden Guanacevi, som också ligger i dessa vidsträckta och otillgängliga bergsområden.

Även Sinaloakartellens ärkefiender Zetas har dock försökt etablera sig i Durango, vilket lett till ökat maffiavåld. Myndigheterna hävdar att denna konflikt i den undre världen är bakgrunden till massakern.

Erik de la Reguera

Här odlas marijuana och opium

Gyllene triangeln, så brukar den del av bergskedjan Sierra Madre kallas som är belägen i gränstrakterna mellan delstaterna Sinaloa, Durango och Chihuahua i Mexiko, och som fortsätter in i USA.

Marijuana och opium har odlats här sedan 1940-talet, små propellerflygplan med kokain i lasten landar dagligen på hemliga landningsbanor, allt medan enorma laboratorier tillverkar metamfetamin för USA-marknaden.

Mexikos kanske mäktigaste narkotikasyndikat, Sinaloakartellen, kontrollerar området.

Dess ledare Joaquín ”El Chapo” (Lillen) Guzmán listades nyligen som en av världens rikaste och mäktigaste män av tidskriften Forbes.

Publicerad i Dagens Nyheter den 31 mars 2010.