Knarkkriget i Mexiko sprider sig

MEXICO CITY. Poliser som dödas genom halshuggning. Attacker mot militärkonvojer. Stora och koordinerade vägblockader. Det är den verklighet som just nu råder i och omkring miljonstaden Monterrey i nordöstra Mexiko, där en ny front öppnats i det pågående kokainkriget.

Sedan ett par veckor tillbaka är tremiljonersstaden Monterrey skådeplats för ett intensivt gerillakrig mellan olika illegala grupperingar, marinkårssoldater och polis.

Tungt beväpnade kriminella kommandon sprider skräck på gatorna. De attackerar polisstationer, sätter hus i brand och dödar misstänkta fiender. Ofta färdas de i skottsäkra bilar och är beväpnade med automatvapen, splittergranater och granatgevär.

I denna del av nordöstra Mexiko har befolkningen i flera år varit relativt skonad från maffiavåld. Men nu har detta alltså ändrats radikalt.

Bakgrunden är en oväntad rockad i allianserna i den undre världen. Den 23 februari i år lät den allt mäktigare kartellen Zetas – med minst 4 000 man i vapen – sätta upp banderoller på en rad platser i landet. På dem stod att läsa:

”De andra är nu så rädda att de har enat sig för att strida mot oss.”

Det skulle visa sig stämma. De flesta av de andra stora kartellerna i landet, bland dem Sinaloakartellen och Zetas tidigare allierade i Golfkartellen, har av allt att döma slutit en pakt och bestämt sig för att gå till attack i den region som länge varit Zetas starkaste fäste: nordöstra Mexiko.

Antalet maffiamord har skjutit i höjden de senaste veckorna. Och även angriparna kommunicerar med banderoller. Adressaten: Mexikos president Felipe Calderón.

”Herr president, vi vill hjälpa dig att utrota denna cancer som sprider sig i landet. Gift måste med gift bekämpas. När vi är klara med dem kan du fortsätta med ditt arbete. Dra tillbaka armén! Högaktningsfullt, Mexikos förenade karteller mot Zetas”, har det stått att läsa.

Men regeringen har inte dragit tillbaka armén. I stället har särskilda kommandon med marinkårssoldater börjat patrullera gatorna i regionen.

Det har lett till flera sammandrabbningar med kartellernas kommandon, vilka ofta består av upp till 50 man. Men också till att flera oskyldiga personer dödats, sedan de misstagits för att vara maffiamedlemmar.

Kartellerna använder sig av vägblockader för att undvika direkt konfrontation med militären. Dussintals stulna lastbilar har ställts ut på gator och vägar, ofta i samråd med korrupta poliser.

Denna korruption inom polisen – och i allt högre grad även militären – förklarar till viss del varför även riktade attacker mot ordningsmakten ökar.

I fredags hittades polischefen i kommunen Agualeguas, strax norr om Monterrey, död. Hans huvud hade sågats av och lagts i hans knä. En kollega till honom låg död några meter därifrån. På vindrutan på en bil hade mördarna målat ”CDG” med blod. Det är en förkortning för Cartel del Golfo (Golfkartellen).

Dessa är bara två av otaliga polismord den senaste tiden, inte bara runt Monterrey, utan över hela Mexiko. För såväl Zetas som de andra kartellerna har enheter på olika platser i landet.

Erik de la Reguera

Kartellerna ingår allianser

Sedan president Felipe Calderón kom till makten 2006 har drygt 18 000 människor dödats i det allt mer upptrappade kriget i den undre världen i Mexiko.

De olika narkotikakartellerna har grupperat sig i två stora allianser. Den huvudsakliga skiljelinjen går mellan Sinaloakartellen och Zetas, som grundades av före detta elitsoldater och som gjort sig känd för mängder av halshuggningar och tortyr av sina fiender. Zetas var länge allierad med Golfkartellen. Sedan drygt en månad har Golfkartellen i stället gjort gemensam sak med Sinaloakartellen, vilket lett till ökat våld i nordöstra Mexiko.

Publicerad i Dagens Nyheter den 29 mars 2010.