81 tonårsflickor har försvunnit

CIUDAD JUÁREZ. I skuggan av det våldsamma krig som rasar mellan olika kokainkarteller i Mexiko drabbas allt fler kvinnor och barn av brutala övergrepp. På bara två år har minst 81 tonårsflickor försvunnit spårlöst – och det enbart i gränsstaden Ciudad Juárez.

Det är ännu en dag av väntan för Bertha García. Ännu en dag då hon går upp och utför hushållssysslor med ångesten och ovissheten malande inom sig.

–Inte en timme går förbi utan att jag tänker på Brenda. Jag är övertygad om att hon fortfarande lever. Men det gör det ju inte lättare, säger Bertha García när DN möter henne i en fattig förort till Ciudad Juárez.

I famnen håller hon sitt barnbarn, ettårige Kevin. Han kränger fram och tillbaka, verkar oroad av mormoderns allvarliga röst och vill ned på husets jordgolv och leka.

Kevins mamma finns inte här för att ta hand om honom.

– Den där morgonen åkte Brenda in till centrum för att söka ett jobb i en juvelerarbutik. När hon inte kom tillbaka på kvällen förstod vi att något var fel, säger Bertha García.

Det var den 6 januari 2009. Sedan dess har familjen inte sett till 17-åriga Brenda García, som just hade blivit mor till Kevin när hon försvann. På de fotografier som familjen satt upp på olika platser i staden, med telefonnummer att ringa för den som sett till henne, syns en söt tonårsflicka.

Brenda García liknar på så sätt många av de andra försvunna flickorna i staden.

– Polisen gör ingenting. Men två gånger har vi fått svar på våra egna efterforskningar. En person sa sig ha sett Brenda med två okända män i ett köpcentrum kort efter att hon försvunnit. Nästa gång, flera månader senare, sågs hon tillsammans med två män i New Mexico i USA, säger Bertha García.

Hon tystnar, torkar bort en tår med handflatan och säger:

– Vi kan inte göra mer än att hoppas.

Ciudad Juárez är en av världens farligaste städer, framför allt för kvinnor. Mellan åren 1993 och 2003 hittades drygt 400 gravt skändade kvinnors kroppar här, vilket gjorde staden synonym med bestialiska kvinnomord.

På senare tid har kriget mellan olika narkotikakarteller överskuggat våldet mot kvinnor. Men morden och ”försvinnandena” fortsätter i det tysta. Ibland som en del i maffiavåldet. Men långt ifrån alltid.

Trots att enstaka kvinnomördare gripits och att Interamerikanska domstolen nyligen kritiserade Mexikos regering hårt, har få framsteg gjorts. Genom åren har olika teorier lagts fram till varför flickorna fortsätter att försvinna.

En del hävdar att de tvingas bli sexslavar. Andra tror att deras organ skärs ut och säljs. Ytterligare andra misstänker att flickorna dödas i initiationsriter för kartellmedlemmar. Kanske rör det sig om en kombination, ingen vet säkert. Men de anhöriga får ingen ro.

– Det är som om Brenda plötsligt blivit uppslukad av jorden. Men jag kan inte tillåta mig själv att ge upp, säger Bertha García.

Erik de la Reguera

Mexikanska ungdomar blir sexslavar i USA

CIUDAD JUÁREZ. Många av de försvunna kvinnorna i Ciudad Juárez tros ha hamnat i modern slavhandel – så kallad trafficking. I denna illegala industri rövas tusentals unga mexikanska flickor och pojkar bort varje år för att säljas som sexslavar i bland annat USA.

Högstadieläraren Marisela Ortíz är en av få invånare i Ciudad Juárez som vågat ta striden mot det kvinnovåld som krävt tusentals liv de senaste 20 åren.

Hon har flera gånger blivit hotad av anonyma män. Ofta har hotelserna riktats mot hennes barn. Men hon föredrar att tala om de många föräldrar som redan förlorat en dotter.

– Den stora skillnaden i dag är att många av flickornas kroppar inte dyker upp. Förut paraderades de som på utställning. Nu försvinner de i stället spårlöst, säger Marisela Ortíz.

Hon är övertygad om att myndigheterna och en rad rika, inflytelserika familjer är inblandade i brotten.

– Mycket tyder på det. I flera fall finns tecken på att poliser har varit delaktiga. Och när man tänker på saken är det ju logiskt: vem kan annars obemärkt tvinga in en ung flicka i en bil mitt i centrum av staden?

Det är i just centrum av Ciudad Juárez som de flesta av flickorna försvinner. Ofta på dagtid. Ofta utan vittnen. Och nästan alltid för gott.

Men i januari i år intervjuade brittiska Channel 4 en flicka som lyckats rymma från sina fångvaktare. ”Maria”, som hon kallas i inslaget, vittnade om en brutal och storskalig handel med människoliv.

– Jag såg mängder av unga kvinnor som hölls fångna och tvingades till sex, men också spädbarn. Många såldes sedan vidare till amerikaner, sade Maria.

Enligt amerikanska myndigheter smugglas omkring 20 000 barn och unga kvinnor varje år från Mexiko till USA för att säljas som ett slags moderna sexslavar.

Många av dem kidnappas i fattiga områden i mexikanska städer. Polisen lyckas inte frita mer än en bråkdel av dem.

Erik de la Reguera

Mexikos farligaste stad för kvinnor

Mellan 1993 och 2003 mördades minst 400 unga kvinnor i Ciudad Juárez. Offren hade i många fall våldtagits och skändats innan de dumpades på offentlig plats. Enligt människorättsorganisationer, som också räknat in försvunna kvinnor, kan det egentliga antalet mord ligga över 5 000.

I årtionden har Ciudad Juárez varit Mexikos farligaste stad för kvinnor. Tre gånger så många kvinnor mördas till exempel här jämfört med Tijuana, en annan våldsam gränsstad.

Detta sker i en redan extremt utsatt tillvaro: omkring 60 procent av befolkningen i Ciudad Juárez lever under fattigdomsstrecket. Många kvinnor är ensamstående mödrar och arbetar långa dagar på de sammansättningsfabriker – maquiladoras – som växt upp längs gränsen. Staden har dessutom en ovanligt stor genomströmning av invånare, eftersom många som anländer till Ciudad Juárez vill ta sig vidare till USA.

Publicerad i Dagens Nyheter den 24 mars 2010.