Kokainkriget

I dagens pappers-DN har jag ett rep om den allt värre situationen i Ciudad Juárez i norra Mexiko. Verkar inte som om det kommer att läggas ut på nätet (förutom här). Men rubben på förstasidan är "Kokainkriget".

I Monterrey och andra städer i nordöst förefaller det verkligen som om ett regelrätt krig är på väg att bryta ut (alltså inte bara i Ciudad Juárez). Gatustrider, dagliga vägblockader (narcos som lämnar lastbilar och bilar mitt på motorvägen för att störa militärens patrulleringar - det rör sig om mängder av bilar!), civila som dödas - rapporterna strömmar in just nu.

Zetas förefaller vara pressade sedan deras tidigare allierade i Golfkartellen oväntat gjort gemensam sak med Sinaloakartellen. Och jag har ärligt talat svårt att tänka mig något läskigare än 4000 Zetas - många av dem före detta elitsoldater - som känner sig pressade. Får nog anledning att återkomma till det.

Har annars haft ett par dagars välbehövlig ledighet. Besökt vår lokala och högkvalitativa jazzklubb, sett den tyska och klart sevärda Badher-Meinhof-filmen och njutit av Mexico City, som just nu visar sig från sin bästa sida. Klarblå himmel, sol, värme och myllrande folkliv. Och en och annan taco.

Allt är inte maffiavåld. Som tur är.