Costa Ricas första kvinnliga president

MEXICO CITY. Den 50-åriga statsvetaren och tidigare vicepresidenten Laura Chinchilla segrade i söndagens presidentval i Costa Rica. Därmed blir hon landets första kvinnliga president.

Med omkring 80 procent av rösterna räknade hade Chinchilla fått 47 procent av rösterna, medan hennes främste utmanare, vänsterkandidaten Ottón Solís, stannade på 25 procent.

På tredje plats kom den radikalt nyliberale Otto Guevara med omkring 20 procent av väljarstödet. Valdeltagandet låg på omkring 70 procent, vilket är en normal siffra för Costa Rica.

Fram till för ett drygt år sedan var Laura Chinchilla landets vicepresident och justitieminister.

Hon tillhör det regerande center-högerpartiet PLN och väntas föra samma marknadsliberala politik som den avgående Oscar Arias, utan att för den skull montera ned de välfärdssystem som skiljer Costa Rica från många av dess grannländer i Centralamerika.

Laura Chinchilla är statsvetare i grunden och har bland annat arbetat inom FN-systemet och för det amerikanska biståndsorganet USAID. Hon har en utpräglat konservativ syn i moralfrågor. Bland annat är hon motståndare till fri abort och homosexuella äktenskap.

I valrörelsen är det dock en annan fråga som har dominerat: brottsligheten.

– Jag anser mig ha fått ett mandat för att med full kraft och stor intelligens kämpa mot den organiserade brottsligheten, sa Chinchilla efter att ha utropat sig till segrare.

Den uppgiften är dock inte den lättaste. På senare år har Centralamerika blivit en allt viktigare rutt för kokainsmugglare på vägen från Sydamerika till USA.

Mexikanska karteller uppges ha ökat sin närvaro i landet, och i takt med att tillgången på kokain stigit har det även blivit vanligare att costaricaner tar kokain.

Våldsbrotten har skjutit i höjden när olika gäng slagits om denna lokala marknad. Men trots det är Costa Rica fortfarande relativt skonat från kartellernas våld, åtminstone i jämförelse med Honduras, El Salvador och Guatemala, som tillsammans utgör världens våldsammaste region.

Erik de la Reguera