Chinchilla favorit i Costa Rica

MEXICO CITY. När det i dag hålls presidentval i centralamerikanska Costa Rica är en kvinna för första gången favorit till segern. Hon utmanas av en nyliberal advokat som lovar hårda tag mot kokainmaffian.

”Med hård hand, men också smart.” Det har varit Laura Chinchillas slogan under valrörelsen i Costa Rica. Denna 50-åriga ”tica” är regeringspartiet PLN:s kandidat och var fram till för ett drygt år sedan både vicepresident och justitieminister i landets regering.

Chinchilla har den avgående presidenten Oscar Arias stöd, vilket inte är otvetydigt positivt. Det är nämligen under Arias mandatperiod som våldsbrotten ökat påtagligt.

Costa Rica är sedan länge känt för sin vackra och välbevarade regnskog, stabila demokrati och för att ha avskaffat armén redan 1948. I en region där många länder plågats av militärkupper, fattigdom och inbördeskrig har Costa Rica varit något av ett framgångsexempel som fungerande välfärdsstat.

De senaste åren har dock landets smeknamn ”Centralamerikas Schweiz” fått en besk bismak. Numera kan det lika gärna syfta på såväl penningtvätt som på den höga levnadsstandarden.

Flera mäktiga kokainkarteller har etablerat sig i landet, banksystemet har svämmats över av dollarbuntar med oklart ursprung och priserna på vräkiga villor nära de bländvita stränderna har stigit kraftigt.

Bland de organisationer som satt upp baser i Costa Rica finns den mäktiga Sinaloakartellen, som förvarar tonvis av kokain i landet innan det ska smugglas vidare mot USA. Detta har bland annat lett till ökad konsumtion av kokain.

I valrörelsen har denna ökade brottslighet varit ett huvudtema. Laura Chinchillas främsta utmanare, den Harvardutbildade advokaten Otto Guevara, lovar hårda tag mot kokainmaffian, men hans utpräglat nyliberala ekonomiska politik skrämmer många väljare. De som föredrar en stark välfärdsstat dras i stället till Ottón Solís.

I opinionsmätningarna har Chinchilla cirka 40 procent av väljarstödet, vilket är precis på gränsen för vad som krävs för att undvika en andra valomgång. Hon kan bli Costa Ricas första kvinnliga president och har större stöd bland kvinnor.

Erik de la Reguera

Kandidaterna

Laura Chinchilla väntas fortsätta den nuvarande liberala ekonomiska politiken. Hon är emot fri abort.

Otto Guevara är en nyliberal kandidat som lovar hårda tag mot brottsligheten. Vill sänka skatterna.

Ottón Solís är kandidat för center-vänsterpartiet PAC. Han är emot frihandelsavtalet CAFTA mellan länderna i Centralamerika och USA.