Piñera Chiles näste president

SANTIAGO. Chiles nästa president heter Sebastian Piñera. Det står klart sedan den regerande center-vänsterkoalitionens kandidat Eduardo Frei erkänt sig besegrad på söndagskvällen lokal tid. Piñera blir den förste demokratiskt valde högerpresidenten i landet på 52 år.

Gatorna i centrala Santiago fylldes på söndagskvällen av tutande bilar och flaggviftande Piñeranhängare som firade triumfen.

– Äntligen är det slut! ropade en kvinna som vevade den chilenska flaggan i vinden.

Med omkring 60 procent av rösterna räknade hade Sebastian Piñera fått 51,8 procent, medan Frei fick 48,2 procent av väljarstödet. Tendensen ansågs omöjlig att vända och det var därför en nedstämd Eduardo Frei som gick ut för att möta sina anhängare.

Inte sedan diktatorn Augusto Pinochet lämnade ifrån sig makten 1990 har center-vänsterkoalitionen Concertación förlorat ett presidentval.

– Det här är bara ett uppehåll på vägen. Chile av i dag är i betydligt bättre skick än det Chile vi tog över 1990. Det är bättre såväl när det gäller social rättvisa, som frihet och mänskliga rättigheter, sa Eduardo Frei.

Nu väntar sannolikt ett hårt rannsakningsarbete för center-vänsterkoalitionen, vars avgående president Michelle Bachelet paradoxalt nog är den populäraste i Chiles historia. Frei uppfattas av många chilenare som en grå och trist företrädare för etablissemanget, men i kampanjen har han gjort sitt bästa för att ta till vara på Bachelets höga popularitetssiffror.

Efter ett uselt valresultat i första valomgången (29 procent) var det nära att leda hela vägen fram. Men nu väntar alltså ändå en högerregering i Chile.

Sebastian Piñera är en förmögen företagare, som lovat skapa en miljon nya jobb och positionerat sig längre in mot mitten på det politiska spektret än den chilenska högern normalt sett gör.

Erik de la Reguera

Publicerad i Dagens Nyheter den 18 januari 2010.