Moralfrågor kan avgöra valet i Chile

SANTIAGO. Hur mycket av Pinochet finns det i högerns kandidat Piñera? Den frågan kan komma att avgöra Chiles presidentval i dag, söndag. Många chilenare söker svaret i sin allra mest privata sfär: i sovrummet.

”Har ni dagen-efter-piller här?” frågar jag på ett av apoteken i centrum av Chiles huvudstad Santiago.

Kvinnan på andra sidan disken ser trött på mig och säger: ”Ja, men du måste ha ett recept. Gå till en läkare och kom tillbaka sen.”

Det är dock lättare sagt än gjort. Det kan vara både dyrt och krångligt att boka tid hos en läkare i Chile. Dessutom gäller det att man går till en läkare som inte är motståndare till akuta p-piller. Både katolska kyrkan och den yttersta högern kallar dem för abortpiller.

Den avgående presidenten Michelle Bachelet har försökt göra dagen-efter-pillren mer lättillgängliga. Men olika rättsinstanser har stretat emot, vilket högern firat som stora segrar.

I söndagens val kan det dock slå tillbaka mot högerkoalitionens presidentkandidat Sebastian Piñera. Denne miljardär försöker framställa sig själv som en mittenkandidat med bakgrund i näringslivet. Han är charmigt självironisk, liberal i ekonomiska frågor och säger att han egentligen inte har något emot dagen-efter-piller.

Men Piñera är också en uttalad abortmotståndare i ett land med en av världens mest restriktiva abortlagstiftningar. Denna abortlag stiftades av diktatorn Augusto Pinochet 1989 och tillåter inte ens abort i de fall då läkarna säkert vet att barnet kommer att födas dött.

Center-vänsterkoalitionens kandidat Eduardo Frei menar därför att Piñera hycklar och i själva verket är en ulv i fårakläder – ett slags Pinochets arvtagare. Högerkandidaten försvarar sig med att han röstade mot Pinochet i den folkomröstning som ledde till demokratiseringen för tjugo år sedan.

Få väljare verkarpå allvar tro att gamla tiders mörker kan återvända. Men desto fler är bekymrade över att staten och katolska kyrkan har så stort inflytande i deras sovrum. Det kan fälla avgörandet i ett läge då tiondelar av en procent skiljer kandidaterna inför valdagen.

Erik de la Reguera

Mångmiljardär står mot expresident

Sebastian Piñera är högerns kandidat. Han är mångmiljardär, storägare i flygbolaget LAN, en tevestation och en rad andra företag. Piñera söker sig retoriskt inåt mitten i det politiska fältet, lovar mer företagande och mindre statliga åtgärder, och har också distanserat sig något från gamla tiders Pinochetanhängare.

Eduardo Frei är den regerande center-vänsterkoalitionens kandidat och ses av många väljare som en representant för etablissemanget. Han var president åren 1994–2000 och lovar att fortsätta bygga ut den avgående presidenten Bachelets välfärdsprogram. I första valomgången fick han rekordlåga 29 procent av rösterna. Men i de sista opinionsmätningarna ligger han i praktiken jämsides med sin motståndare.

Publicerad i Dagens Nyheter den 17 januari 2010.