Maffiaboss dödad av militär i Mexiko

MEXICO CITY. En av Mexikos mäktigaste maffiabossar, Arturo Beltrán-Leyva, har dödats i samband med att militär stormade ett luxuöst hus i miljonstaden Cuernavaca. Hans död innebär den första stora framgången på länge i president Felipe Calderóns krig mot kokainkartellerna i Mexiko.

Två helikoptrar och omkring 400 mexikanska marinsoldater deltog i onsdags kväll i stormningen av ett hus i det exklusiva bostadsområdet Altitude i Cuernavaca ett par timmars bilfärd från Mexico City. Trots den massiva insatsen dröjde det fem timmar innan motståndet var besegrat.

Militären hade fått tips om att en av Beltrán-Leyvafamiljens högsta ledare, en man med smeknamnet ”La Barbie”, skulle befinna sig i byggnaden. Men när skottlossningen lagt sig var det i stället kartellens högste ledare, Arturo Beltrán-Leyva, som låg där i sitt eget blod. Denne 51-årige maffiaboss har de senaste åren blivit känd som ”Barbas” (skägget), ”La Muerte” (döden) och ”Botas blancas” (de vita stövlarna). Men det är hans senaste alias som gjort honom allra mest ökänd: ”Jefe de Jefes” (bossarnas boss).

Natten till torsdagen hittades två svårt åtgångna och styckade kroppar i delstaten Guerrero. Bredvid dem låg en lapp på vilken det stod: ”Så här går det för kidnappare. Jefe de Jefes.” Det var troligen de sista mord som Beltrán-Leyva hann beordra innan sin död. Men de senaste månaderna har minst ett femtiotal mord burit hans signum.

Beltrán-Leyva var ökänd för att hota och muta sig till höga polischefers lydnad. Men den här gången kunde inte ens miljonmutorna rädda honom. Vid stormningen i Cuernavaca dödades också sex av hans livvakter och minst en soldat.

De senaste åren har Beltrán-Leyvafamiljen växt till att bli en av Mexikos mäktigaste kokainkarteller. Under lång tid var de fem bröderna som leder kartellen allierade med Joaquín ”El Chapo” Guzmán och dennes Sinaloakartell. Men när Alfredo ”El Mochomo” Beltrán Leyva greps av polis i januari 2008 anklagade han och de andra Guzmán för att ha huggit dem i ryggen.

Det ledde till att de bröt sig ur Sinaloakartellen och allierade sig med Guzmáns ärkefiender i Golfkartellen. Maffiavåldet har därefter skjutit i höjden i landet.

President Felipe Calderón försökte bemöta våldsvågen (som bara i år har krävt 7 000 liv) med fler militärer på gatorna. Men framgångarna har uteblivit – fram till nu, vill säga. Inte oväntat var det därför en lättad Calderón som från klimatmötet i Köpenhamn lät hälsa:

– Det här är en stor framgång för Mexiko och dess folk!

Som så ofta i Mexikos kokainkrig är det dock svårt att förutspå vilka följder en enskild maffialedares död kommer att få.

Erik de la Reguera

Fakta: Militär brottsbekämpning får kritik

15 000 människoliv har krävts i maffiauppgörelser sedan Felipe Calderón kom till makten 2006. Omkring 50 000 soldater har beordrats ut på gatorna, men våldet bara fortsätter att öka i omfattning. Enbart i år har fler än 7 000 människor mördats.

Kritiken mot Calderóns strategi har därför växt – även inom hans eget parti PAN – och många skyller våldsvågen på militariseringen av brottsbekämpningen. Amnesty International finns bland dem som nyligen manade till protester mot militärens omfattande människorättsbrott i knarkbekämpningen.

Publicerad den 18 december 2009