Storseger för Morales

MEXICO CITY. Det blev som väntat storseger för Evo Morales i söndagens president- och parlamentsval i Bolivia. Hans parti MAS ser ut att få två tredjedels majoritet i kongressen. Trots det kan den laddade konflikten mellan öst och väst i landet vara på väg att blossa upp på nytt.

Preliminära valresultat gav på måndagen 63 procent av rösterna till Evo Morales, som därmed med största sannolikhet väljs om till Bolivias president för fem år framåt. Hans främste utmanare Manfred Reyes Villa fick omkring 28 procent av rösterna, enligt denna första sammanräkning.

Valet gick lugnt till och fick tummen upp av observatörer från såväl EU som den amerikanska samarbetsorganisationen OAS.

Efter att ha utropat sig till segrare lovade Morales att de socialistiska reformerna ska accelereras. Hans parti MAS tycks ha fått fler än två tredjedelar av delegaterna i kongressens underhus och senat, vilket, om det stämmer, skulle ge regeringen betydligt större möjligheter att driva igenom sin politik än tidigare.

Samtidigt är dock risken stor för att det leder till en upptrappad konflikt med de rika låglandsområdena i öster.

Trots segern sett till landet i dess helhet lyckades Morales inte få majoritet i de upproriska provinserna Santa Cruz, Beni och Pando. Oppositionen varnade där för att en alltför radikal politik från Morales sida kan få allvarliga följder.

– Vi måste alla vara medvetna om att polariseringen i landet lever kvar, sade högerkandidaten Manfred Reyes Villa.

Evo Morales sträckte därför ut en hand till oppositionen.

– Oppositionsledare, borgmästare, företagsledare, tvivlande intellektuella, känn er välkomna att bidra till och arbeta för Bolivia. Min regering ska byggas på dialog och kompromisser, sade han.

Men de försoningsfulla tongångarna kan komma att förbytas i hård polarisering redan när Bolivia går till lokal- och regionalval i april nästa år.

Erik de la Reguera

Publicerad i Dagens Nyheter den 8 december 2009.