Diplomatins kvarnar

Tre huvudlinjer finns i de diplomatiska reaktionerna på söndagens omstridda val i Honduras.

a) Erkännande av valet
I denna grupp finns de liberala och konservativa regeringarna i USA, Kanada, Peru, Colombia (vars president Álvaro Uribe sade att valet var "fritt från valfusk och omöjligt att invända mot"), Costa Rica (som menar att en fortsatt utfrysning av Honduras skulle kunna orsaka skador "stora som en ny orkan Mitch) och Panama.

b) Fördömande av valet
Hit hör vänsterregeringarna i Venezuela, Argentina, Chile, Paraguay,Bolivia, Ecuador, Kuba och en rad andra länder.

c) Erkänner inte valet, men ignorerar det inte heller
Denna linje är ett försök till en kompromiss som lanserats av Spaniens regering och som nu också verkar få stöd av Brasilien. Tanken är att omvärlden ska erkänna Porfirio Lobo i utbyte mot en rad eftergifter från hans sida. Bland annat ett erkännande av OAS rätt att agera för att lösa krisen (vilket Michelletti vägrade). Även El Salvador och Mexiko antyder att de går på denna linje. Dessa länders förhoppning är sannolikt att Obamaadministrationen ska lockas svänga tillbaka mot en lite tuffare linje.

IDEA-chefen i Mexiko förklarade detta på ett pegagogisk sätt igår i Aristeguis talkshow (som sänds i annars bleka CNN en Español). Mer finns också att läsa i La Jornada.

Noterar för övrigt att Carl Bildt inte har skrivit ett ord om Honduras på sin blogg. Det kanske är svårt att bestämma sig. Eller så är han helt enkelt inte särskilt intresserad av den största diplomatiska krisen i Latinamerika på åratal.