WHO-chefen hade svårt att hålla Castros tempo

MEXICO CITY. När chefen för världshälso- organisationen WHO, Margaret Chan, i veckan fick träffa den 83-årige Fidel Castro i Havanna fann hon honom vara såväl ”dynamisk” som ”fysiskt stark”. Riktigt lika gott ställt är det inte med relationerna mellan Kuba och Obamaadministrationen, även om turismen ser ut att vara på väg att öka.

WHO-chefens åsikter om den äldre Castrobroderns hälsa fick stor uppmärksamhet i världens medier, trots att Chan, som är läkare i grunden, var noga med att påpeka att hennes bedömning inte byggde på någon regelrätt hälsoundersökning.

– Han följde med mig ut när jag lämnade byggnaden, vilket var en avsevärd sträcka, så han är stark i kroppen. Jag är betydligt yngre än vad han är, men jag blev ändå trött innan han var det, sade hon.

– Jag måste förresten få säga att Castros kunskaper om hälsofrågor, och särskilt om sjukvårdspolitik, är imponerande. Ett råd till er alla, och särskilt till er som är läkare, är att inte tala med honom om ni inte är rejält pålästa, sade Chan.

Kuba har de senaste veckorna rapporterat sju dödsfall i svininfluensan och Chan var på ön för att lova stöd till bland annat vaccinationer. Det redan hårt ekonomiskt pressade Kuba vill till varje pris undvika en omfattande epidemi, eftersom det skulle kunna slå mot turistnäringen på ön.

Just turismen ser bara ut att bli viktigare för Kuba. Tidigare i år tog Obamaadministrationen beslut om att slopa reserestriktionerna för exilkubaner och nu diskuterar USA:s kongress också ett fullständigt hävande av det reseförbud som länge gällt för övriga amerikaner. När New Orleans borgmästare nyligen var på besök på Kuba hymlade han inte med att hans stad gärna blir en språngbräda för turister.

Även Hollywoods grädda verkar ana att något kan vara på gång. Skådespelaren och regissören Sean Penn reste för några dagar sedan till Kuba för att samla material till en stor artikel om landet som ska publiceras i tidskriften Vanity Fair. Tätt i hälarna hade han Michael Douglas, som dock bara verkade vilja ströva runt i Havanna.

En amerikansk turistboom skulle kunna bli en räddare i nöden för Castroregimen, som efter förra årets förödande orkaner befinner sig på ruinens brant. President Raúl Castro söker desperat efter sätt att skära i kostnaderna och för bara några veckor sedan kom besked om att de gratis luncher som i åratal funnits på kubanska arbetsplatser nu ska ersättas med en mindre kontantersättning.

De ekonomiska problemen skyller Castro som vanligt på det amerikanska handelsembargo som infördes 1962. En överväldigande majoritet av länderna i FN:s generalförsamling röstade i onsdags för ett slopande av detta embargo men Obamaadministrationen säger sig vilja använda det som ett påtryckningsmedel för att få Kuba att gå mot mer demokrati och respekt för mänskliga rättigheter.

Erik de la Reguera

Systern hade kontakt med CIA

Fidel Castro föddes den 13 augusti 1926 som den näst äldsta brodern i en syskonskaramed sju barn. Hans fem år yngre bror Raúl Castro är i dag president på Kuba.
Efter revolutionen 1959 uppstod spänningar inom familjen,
mycket till följd av den jordreform som delade upp familjens
egendomar. Äldste brodern Ramón, som hade skött om ägorna, uppges ha blivit vred påFidel, medan systern Juanita gick
i exil 1964. För en vecka sedan erkände Juanita Castro, i dag 76 år, att hon hade kontakter med CIA på 60-talet.

Publicerad i Dagens Nyheter den 30 oktober 2009.