Exrevolutionär favorit i Uruguays val

MEXICO CITY. När Uruguay går till presidentval i dag, söndag, är de två främsta kandidaterna så olika de kan bli: till vänster en gammal gerillasoldat som suttit fjorton år i fängelse och till höger en stram expresident känd för sin privatiseringsiver.

Favorit till segern är den regerande center-vänsterkoalitionen Frente Amplios (Den breda fronten) affi schnamn José ”Pepe” Mujíca, en man som väcker känslor i alla läger. Denne 74-årige före detta gerillakrigare ligger strax under 50-procentsstrecket i de senaste opinionsundersökningarna, och lyckas han ta sig över det i söndagens val krävs ingen andra valomgång.

På 60-talet gick Mujíca med i marxistgerillan Tupamaros, som utförde en rad bombattentat och kidnappningar, och under militärdiktaturen 1973–1985 satt han bland annat elva år i isoleringscell. Sedan återgången till demokrati har Mujíca varit en av vänsterpartiet Movimiento de participación populars förgrundsgestalter.

Nu ställs denna representant för regeringskoalitionens vänsterflygel mot högeroppositionens kandidater: dels ex-presidenten Luis Alberto Lacalle, känd för sin nyliberala politik och den som har bäst chans att utmana Mujíca, dels Pedro Bordaberry, som är son till ledaren för militärkuppen 1973.

Stämningen är relativt lugn inför valet. Efter fyra år av center-vänsterstyre i Uruguay verkar inte någon vilja bli sedd som överdrivet radikal eftersom den sittande presidenten Tabaré Vázquez har stöd av 60 procent av uruguayerna. Men han kan inte väljas om.

I Frente Amplio är man mån om att framställa Mujíca som en garant för den socialdemokratiskt färgade politik som Vázquez fört och som bidragit till att fattigdomen sjunkit från 34 till 20 procent och att arbetslösheten minskat med fyra procentenheter till 8 procent.
– Jag representerar varken apokalypsen eller det förlovade landet, förklarade Mujíca för några dagar sedan. Det här är ett val, inte ett krig, lade han till.

På söndag hålls också två folkomröstningar i Uruguay. Den ena avgör om poströstning ska tillåtas för de 500 000 uruguayer som finns i utlandet (varav mellan 5 000 och 8 000 bor i Sverige) och den andra om en 20 år gammal amnestilag för militärens brott ska hävas.

Erik de la Reguera

Fakta: Socialdemokratisk politik sedan 2005

Uruguay har 3,3 miljoner invånare, ligger inklämt mellan Brasilien och Argentina och är mindre än hälften så stort som Sverige. Landet är i dag en av Latinamerikas bäst fungerande demokratier men styrdes åren 1973–1985 av en militärjunta. Under diktaturen tvingades hundratusentals uruguayare i exil, bland annat till Sverige.
Sedan Tabaré Vázquez förde center-vänsterkoalitionen Frente Amplio (Den breda fronten) till makten 2005 har landet präglats av en socialdemokratisk politik, bland annat med satsningar på utbildning. En omskriven reform ska ge varje elev en bärbar dator.

Publicerad i Dagens Nyheter den 25 oktober 2009.