Dödshot mot indianledare i Colombia

Den colombianska indianrörelsen, som jag skrev om här, har de senaste veckorna anordnat en rad fredliga protestmarscher i landet och samlat omkring 60 000 deltagare. De har bland annat krävt fred, rätt till jord och stopp för exploatering av naturresurser på deras mark.

Mer än så behövs uppenbarligen inte i Colombia för att bli stämplad som gerillasympatisör och hotas till livet. Bland arrangörerna av La Minga, som manifestationen kallas, finns José Goyes. Han blev uppringd av en okänd man för en vecka sedan, den 16 oktober, ett samtal som lät så här:

- Är det José Goyes?

- Ja, det är jag.

- Hijo de puta (ung. son of a bitch), vi har letat efter dig i flera dagar, men innan vi skjuter dig ska vi slå sönder ansiktet på dig, din bög. Sen kommer vi fylla dig med bly.

(“¿Hablo con José Goyes?”, “Si con el” respondió Goyes, “Gran h.p. hace días te estamos buscando pero antes de pegarte unos tiros te vamos a dar en la cara marica, luego te vamos a agarrar a plomo”)

Det är inte första gången som José Goyes hotas på det viset. Han och hans familj lever i kappsäck till följd av en rad hotelser och atentat.

Men i dag, den 23 oktober, trappades hoten upp ytterligare. I ett brev från den paramilitära gruppen Aguilas Negras Nueva Generación förklarades José Goyes och en rad andra ledare för människorättsorganisationer och sociala rörelser vara "militära mål", något som i Colombia är att likställa med en dödsdom:

"Ni är gerillans försvarare, för ni ber om jord för att odla koka och stärka indianerna och gerillan, och ni förstår inte allt som president Álvaro Uribe gjort för landet. [...] I dag har vi beslutat att förklara dessa förbannade byråkrater, människorättsaktivister, NOMADESC, CUT VALLE, PCN, CONSEJO COMUNITARIO DE LA TOMA, CERRO TIJERAS, licifredy, Eduar Villegas, Jose Goyes, Diego Escobar, recheche, Plutarco, Meraldiño Consejal för militära mål." (min fetning)

Jag intervjuade José Goyes i Cali i samband med en resa jag gjorde i Colombia nyligen (ett kort citat av honom finns i artikeln om La Minga). Då talade han mycket om ickevåldsmetoder och vikten av att inte stödja någon av de väpnade grupperna. Och så sade han det här:

- Vår kamp är för att skydda Pachamama, moder jord, stoppa miljöförstöringen och återfå balansen i ekosystemen. Temperaturen stiger i världen och vattenreserverna förorenas. Men vi försöker skydda vår skog och våra berg. Vår kamp mot de multinationella företagen är för att försvara våra berg mot exploatering.

Aguilas Negras anklagelser om kokaodling är för övrigt lätt patetiska eftersom det är allmänt känt att paramilitärerna själva är bland de mest storskaliga kokaodlarna i Colombia.

Mer info om hoten finns sannolikt inom kort på urfolksorganisationen CRIC:s hemsida: www.cric-colombia.org