“Militär sköt mot Zelayas anhängare”

LA PAZ. Den politiska krisen i Honduras såg på tisdagen ut att förvärras, sedan landets demokratiskt valde president Manuel Zelaya på okänd väg lyckats återvända till sitt hemland och fått en fristad på Brasiliens ambassad. Den nya regimen i landet svarade med att slå en järnring runt ambassaden och utlysa utegångsförbud.

En explosiv stämning rådde på tisdagen utanför den brasilianska ambassaden i Honduras huvudstad Tegucigalpa, där Manuel Zelaya dykt upp dagen innan och inför tusentals jublande anhängare förklarat att kuppregimen aldrig mer skulle bli av med honom.

Nu stod tungt beväpnad militär och kravallpolis i täta led kring byggnaden och helikoptrar cirklade ovanför ambassadens tak. Som fond spelades den honduranska nationalsången på högsta volym från militärfordonens högtalare, om och om igen.

– Det ekar i hela området. Vi är rädda, militären går runt och knackar dörr och snart kanske de försöker bryta sig in här, sade Zelayaanhängaren och kvinnorättsaktivisten Suyapa Martínez till DN sent på eftermiddagen svensk tid.

Hon och ett 70-tal andra demonstranter befann sig då i en kontorsbyggnad bara ett par kvarter från ambassaden.

– Vi sprang hit när militären började skjuta tårgas och avlossa maskingevärseld mot oss. Genom fönstren har vi sett hur flera skottskadade demonstranter blivit liggande på gatorna och hur militären misshandlat människor och släpat i väg dem, sade Suyapa Martínez på mobiltelefon.

Det fanns inga omedelbara uppgifter om antalet skadade eller döda i sammandrabbningarna. Många av de gripna uppges ha tagits till en idrottsarena vid namn Chochi Sosa, men det är oklart vad som hänt med dem där.

Informationsflödet från Honduras begränsas av att Michellettiregimen utlyst utegångsförbud och stängt alla flygplatser, vilket hindrat en rad internationella medier från att komma in i landet. Flera lokala teve- och radiokanaler uppges samtidigt ha släckts ned, något som påminner om det som hände efter statskuppen den 28 juni i år.

I samband med kravallerna ska ett par tårgasgranater ha landat inne på ambassadområdet. Brasiliens regering gick därför ut och klargjorde att varje intrång på brasilianskt territorium – vilket även ambassadområdet utgör – kan komma att betraktas som en krigsförklaring och bemötas med vapenmakt.

– Jag kom hit obeväpnad och i fredligt syfte, men som ni ser möts vi av skottlossning. Jag bjöd in regimen till dialog och de svarar med maskingevär, de svarar med tårgas, sade Manuel Zelaya till tevekanalen Telesur.

En rad statschefer manade på tisdagen parterna att inleda en dialog. Bland dem fanns Brasiliens president Lula da Silva, som dock underströk att Zelaya tagit sig in i landet på eget initiativ. Även USA:s utrikesminister Hillary Clinton försökte sätta press på regimen.

Men svaret från de nya makthavarna blev detsamma som tidigare: ”Zelaya har begått allvarliga brott och måste ställas inför rätta.”

Erik de la Reguera

Bakgrund: Nytt presidentval ska hållas i november

På morgonen den 28 juni bröt sig militär in i presidentpalatset i Tegucigalpa och släpade ut Honduras vänsterpresident Manuel Zelaya i bara pyjamasen. De satte honom på första bästa plan ut ur landet och bara några timmar senare var Roberto Michelletti (bilden) utsedd till ny president.

Den nya regeringen fick stöd av militären, mäktiga företagsledare och katolska kyrkan, men har isolerats internationellt. OmVärlden ser det som inträffat som en statskupp, inte som det lagliga ingrepp för att ”skydda landet från en blivande diktator”, som Michelletti hävdar att det rörde sig om.

Sedan de förhandlingarsom som leddes av Costa Ricas president Oscar Arias bröt samman har Michelletti siktat in sig på det kommande presidentvalet i november, medan Zelaya lovat att återvända, vilket han nu alltså gjort.

Publicerad i Dagens Nyheter den 23 september 2009.