Skjutglad frikyrkopastor kapade plan

MEXICO CITY. En skjutglad frikyrkopastor med förflutet i den bolivianska maffian kapade på onsdagen ett inrikesplan i Mexiko med 104 passagerare ombord. Kapardramat fick dock en lycklig, om än något surrealistisk upplösning.

”Planet är kapat. Vi är tre stycken”, förklarade den 44-årige pastorn José ”Josmar” Flores för en flygvärdinna på onsdagens Aeromexico-flight från semesterorten Cancún till Mexico City.

I ena handen höll han en bibel och i den andra en juiceförpackning med små färgglada lampor och kablar fastsatta. Han krävde få tala med Mexikos president Felipe Calderón om ”en uppenbarelse” han haft.

Besättningen tog hotet på allvar - den mystiska förpackningen kunde trots allt vara en bomb. Och de blev inte lugnare av Flores uppspelta predikan om hur onsdagens datum – den 9 september 2009 (9-9-9) – upp och nedvänt blev den djävulska sifferkombinationen 6-6-6 och att det minsann var ett tecken på att en förödande jordbävning var i antågande.

En knapp timme efter landning i Mexico City fick dramat som tur var ett lyckligt slut när Flores gav upp och samtliga passagerare kunde lämna planet oskadda.

Men talet om två kumpaner fick för en stund polisen att hålla en hel grupp av passagerare gripna, tills det blev klart att Flores i själva verket menat "fadern och den helige ande".

En tuggummituggande och leende Flores visades sedan upp för världens medier. Han verkade uppenbart nöjd med att han genom att kapa ett passagerarflygplan nått större medieuppmärksamhet än genom sin misslyckade karriär som sångare: flera av hans religiösa sånger finns upplagda på Youtube.

Där kan man, om man vill, också se honom visa upp sin andra stora talang: prickskytte med pistol.

Flores blev enligt egen utsago drog- och alkoholberoende medan han livnärde sig som yrkeskriminell i Bolivia. Familjen satte honom till sist på ett plan till Mexiko, där han fann Gud. Och blev kapare.

Erik de la Reguera

DN 2009-09-10