Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Silvio tar med sig en dos Kubaromantik

MEXICO CITY. Den unga man eller kvinna med vänstersympatier som inte har hånglat, drömt om revolutionära stordåd eller läst god litteratur med en poetiskt sjungande Silvio Rodríguez som fond, är troligen inte född i Latinamerika.

Nästa söndag, den 13 september, kommer denne kubanske singersongwriter-legend – ofta kallad bara ”Silvio” – till Mexico City för en spelning i Auditorio Nacional, stadens motsvarighet till Stockholms konserthus. Den som lyckas komma över en av de kvarvarande biljetterna kan räkna med allsång till klassiker som ”Ojalá”, ”Te doy una canción” och ”Playa Girón”.

Som den kubanska nueva trova-rörelsens förgrundsgestalt har Silvio Rodríguez nu hunnit fylla 62 år och är fortfarande trogen Castroregimen i sitt hemland, något som fått en del gamla fans att bli desillusionerade.

Men Rodríguez sånger om kärlek, uppror och förlust är i högsta grad levande på kontinenten.

Erik de la Reguera

Publicerad i DN (Resor) den 6 september 2009.

You may also like...