Castro kan vara på väg tillbaka

MEXICO CITY. Kubansk teve visade i helgen de första rörliga bilderna på Fidel Castro på över ett år. En påtagligt pigg Castro ger där intrycket av att vara på väg tillbaka till det politiska livet. Men medan revolutionens förgrundsgestalt tillfrisknar dras Kuba allt djupare ned i en politisk och ekonomisk kris.

Alltsedan Fidel Castro insjuknade i en okänd magåkomma i juli 2006 har kommunistregimen på Kuba med jämna mellanrum publicerat bilder på ”El Comandante” för att hålla spekulationerna om hans eventuella död stången.

Söndagens tevebilder följer samma mönster: den nyss fyllda 83-åringen småpratar med en grupp nyutexaminerade venezuelans­ka juridikstudenter och signerar några av de texter som han har för vana att publicera i kubanska statliga medier.

Castro ser på bilderna friskare ut än på mycket länge, något som stämmer väl överens med andra, inofficiella rapporter. Möjligen var det den här gången därför frågan om något mer än bara ytterligare några ”Fidel-bilder”.

Även tidningen Juventud Rebelde publicerade i söndags en nytagen bild på den äldre Castrobrodern, där han ses iklädd kortärmad vit skjorta till skillnad från de träningsoveraller som han använt under sin konvalescens.

De är bara de senaste tecknen på att Fidel Castro nu på allvar kan vara på väg att återvända till maktens korridorer.

När hans yngre bror, president Raúl Castro, för ett par veckor sedan meddelade att den partikongress som var planerad till oktober – och som skulle ha blivit den första på tolv år – skjuts upp på obestämd tid var det inte svårt att ana Fidels hand bakom, trots att det officiella skälet var den ekonomiska krisen.

Vid partikongressen väntades Fidel Castro lämna posten som ordförande i kommunistpartiet. Men de senaste månaderna har Raúl Castro, som vill reformera landets ekonomi, stött på problem med bångstyriga byråkrater och partifunktionärer som inte känner lojalitet mot någon annan än Fidel.

Samtidigt har de två hetaste namnen som Raúls efterträdare, Carlos Lage och Felipe Perez Roque, sparkats ut i kylan efter att ha funnits ”illojala” – en operation som mycket väl kan ha dirigerats av Fidel.

Erik de la Reguera

DN 2009-08-24