Kändisar tar över i manegen

MEXICO CITY. Kringresande cirkussällskap har i århundraden bjudit på fantasifulla och barocka upplevelser i Sydamerika. Men när Bolivia nyligen förbjöd alla sorters djur i cirkusuppträdanden var det ett tecken på att tiderna håller på att förändras.

Den nya lagen i Bolivia förbjuder alla cirkusnummer som innehåller djur – inklusive husdjur, som hundar och hästar – vilket faktiskt gör landet unikt i världen. Djurskyddslagen hänger dock samman med att cirkusen som underhållningsform förlorat i popularitet sedan dess storhetstid i början på 1900-talet.

Då var cirkussällskapens besök den enda säkra kontakten med omvärlden på många små orter i Sydamerika, och clownerna, fakirerna, de dansande björnarna och de morrande tigrarna sågs som sändebud från fascinerande platser långt bortom horisonten.

Den colombianske författaren Gabriel García Márquez har vittnat om hur hans stora högtidsstund som barn var när han fick följa med sin morfar på cirkus en gång om året.

Men med massmediernas ankomst förlorade manegen i betydelse. Fattigdomen bestod på många håll i Sydamerika, men i de flesta byar kom det med tiden att finnas åtminstone en eller ett par teveapparater som ungdomarna kunde flockas kring på kvällarna.

I dag möter många latinamerikanska barn omvärlden genom såpoperor, underhållningsprogram och en och annan politisk talkshow, som Hugo Chávez ”Aló Presidente”. Och vad vill man då se på cirkus, om inte en tevestjärna?

Det har ”La Chola Chabuca” förstått att ta vara på i Peru. Den populära teve-stjärnans liveshow rapporteras vara den främsta attraktionen vid den pågående cirkusfestivalen i Lima, allt medan de traditionella cirkusarna spelar i halvtomma tält.

En och annan sydamerikansk cirkusdirektör har börjat använda sig av nycirkusens dramaturgiska knep. Men frågan är om det kan rädda de kringflackande sällskapen i vårt mediala tidevarv.

Erik de la Reguera

Publicerad i Dagens Nyheter den 4 augusti 2009.