Militärens övergrepp skapar kritik

MEXICO CITY. Växande kritik mot militärens övergrepp i kriget mot maffian stod högt på agendan när USA:s drogtsar Gil Kerlikowske anlände till Mexiko på måndagen. ”Det krävs mer förebyggande arbete”, var Kerlikowskes budskap.

Drogtsarens besök i Mexiko föregicks av en blodig helg: minst 20 människor dödades bara under söndagen i maffiarelaterat våld, 10 av dem i gränsstaden Ciudad Juárez.

Hittills i år har fler än 3 500 människor mördats i uppgörelser i den undre världen och allt tyder på att förra årets dystra statistik – drygt 5 300 mord – kommer att överträffas med råge.

För att få bukt med våldsspiralen har president Felipe Calderón satt in Mexikos armé och gett den omfattande befogenheter. Men militären har visat sig ha svårt för att hantera polisarbetets inneboende begränsningar.

Systematisk tortyr med bland annat elchocker har rapporterats från Ciudad Juárez, och enskilda organisationer hävdar att tiotals personer har ”försvunnit” sedan de gripits. Det har lett till hård kritik mot militärens metoder.

– Det här ska inte ses som enbart en polisiär fråga, utan också som ett folkhälsoproblem och som en social fråga. Vi måste investera lika mycket i missbrukarvård och förebyggande åtgärder som vi gör i rättsskipning, sade den amerikanske drogtsaren Kerlikowske till dagstidningen Reforma inför sitt besök.

Men människorättsorganisationer som Human Rights Watch menar att Obamaadministrationen bör ställa betydligt högre krav än så på Mexikos regering.

USA stöder den mexikanska bekämpningen av maffian med drygt 400 miljoner dollar per år genom det så kallade Méridainitiativet. En klausul i avtalet ger den amerikanska regeringen rätt att hålla inne 15 procent av utbetalningarna om de mänskliga rättigheterna inte respekteras, men hittills har Obamaadministrationen inte sagt sig överväga det.

Erik de la Reguera

Publicerad i Dagens Nyheter den 28 juli 2009.