Maffian slår direkt mot polisen

MEXICO CITY. För första gången går nu en av de mexikanska narkotikakartellerna till frontalangrepp mot staten. Tungt beväpnade kommandon från syndikatet La Familia attackerar sedan i söndags polis- och militärposteringar i president Felipe Calderóns hemstat Michoacán. Minst 16 poliser och två soldater har hittills dödats.

Något som påminner om ett storskaligt gerillakrig har brutit ut i Michoacán, bara några timmars bilfärd väster om Mexico City. Polisstationer attackeras med handgranater och maskingevärseld, militärer skjuts ned på öppen gata och de hotell där extrainkallade poliser sover utsätts för nattliga attentat.

De ansvariga för attackerna är inte någon vänstergerilla av traditionellt snitt, utan ett av Mexikos mäktigaste brottssyndikat: La Familia. Denna organisation har rykte om sig att vara extremt våldsbenägen. Men nu verkar den också ha inlett ett renodlat krig mot staten, sedan en av dess högsta ledare gripits av polis i lördags kväll.

Den gripne, Arnoldo La Minsa Rueda Medina, höll i La Familias illegala import av efedrin och pseudoefedrin – nödvändiga ingredienser vid framställningen av metamfetamin, som är en av organisationens främsta inkomstkällor. Reaktionen blev av en aldrig tidigare skådad omfattning: minst 14 koordinerade attacker mot polisposteringar, tre poliser dödade och 18 personer skottskadade bara under söndagen. Samtidigt dödades två soldater.

Situationen förvärrades ytterligare i måndags, då tolv illa åtgångna kroppar hittades vid en vägkant utanför staden La Huacana. Myndigheterna har nu bekräftat att det rörde sig om federala poliser som utsatts för ett bakhåll, tillfångatagits, torterats och till sist avrättats med nackskott.

– Mexikos regering tänker inte låta sig skrämmas av en grupp kriminella, sade president Felipe Calderón i tisdags.

Men de senaste dagarna har attackerna bara fortsatt och dessutom utvidgats till delstaterna Guerrero och Guanajuato. Det rör sig om tungt beväpnade kommandon som går till angrepp med automatvapen och granater och sedan flyr platsen snabbt i bepansrade bilar.

Polisledningen i Michoacán har beslutat att koncentrera sina styrkor till delstatshuvudstaden Morelia för att undvika fler attentat. Stora delar av delstaten lämnas på så sätt i praktiken obevakade.

Felipe Calderóns hemstat Michoa­cán blev 2006 den första plats där militär och federal polis på allvar sattes in i kampen mot maffian. Strategin har gett resultat i form av ökade beslag av narkotika och gripanden av lokala maffialedare. I maj greps också tio borgmästare och ett dussin höga tjänstemän misstänkta för att ha stått på La Familias lönelistor.

Men samtidigt har ett blodigt krig utbrutit mellan olika brottsyndikat. La Familia är bara en av flera grupper som strider om kontrollen av de strategiskt belägna hamnstäderna i Michoacán.

Vid flera tillfällen har La Familias ledning varnat president Calderón för att blanda sig i detta krig. Och lördagens gripanden förefaller ha varit droppen som fick bägaren att rinna över.

Samtidigt fortsätter kriget i den undre världen att rasa över hela Mexiko: tisdagen blev årets blodigaste dag, med 53 maffiarelaterade mord i landet. Hittills i år har minst 3 300 mord registrerats.

Erik de la Reguera

Fakta: Ideologiskt färgat brottssyndikat

La Familia är det dominerande brottssyndikatet i den mexikanska delstaten Michoacán och ägnar sig åt allt från kokain- och metamfetaminsmuggling till utpressning och kidnappningar. Organisationen har också förgreningar i delstaterna Guanajuato, Guerrero och Mexiko.

När organisationen grundades för några år sedan sade den sig kämpa mot den ”förtappade” organiserade brottsligheten. Än i dag förefaller medlemmarna i La Familia dela ett slags ideologi med starkt religiöst kristna förtecken, trots att det i praktiken rör sig om en paramilitär maffiaorganisation.

Sedan Felipe Calderón kom till makten har omkring 1 000 uniformerade poliser och soldater dödats i knarkkriget. I Michoacán förefaller dock La Familia rikta sina attacker exklusivt mot ordningsmakten, vilket är något nytt.

DN

Publicerad i DN den 16 augusti 2009.