Politiker och maffia tjänar pengar på dagis

MEXICO CITY. Efterspelet till den brand i ett daghem i Mexiko som krävde 48 barns liv i juni har visat att förskolor inte alltid är så oskyldiga verksamheter som många mexikaner gärna velat tro.

Tvärtom: bakom ditt barns dagis kan alltifrån maffiabossar till korrupta politiker gömma sig.

Tragedin i Hermosillo i norra Mexiko blev snabbt en världsnyhet. De flesta av de 48 offren hade inte hunnit fylla två år, förskolan var inhyst i en gammal lagerlokal och den ena av nödutgångarna fungerade inte. De flesta av barnen dog därför på grund av rökskador.

Regeringen kunde inte undgå att inleda en grundlig undersökning och det som då blottades var inte smickrande för någon i samhällstoppen.

Granskningen har visat att daghem kan vara högst lukrativa verksamheter – om man lyckas hålla nere kostnaderna. Till exempel kostnaderna för brandsäkerhet.

Samtidigt verkar de statliga upphandlingarna ha präglats av korruption. Driften av förskolan i Hermosillo var utlagd på entreprenad, och en av de privata ägarna visade sig vara en kusin till ingen mindre än president Felipe Calderóns fru.

När sedan hela listan av ägare till de 1 526 daghem som lagts ut på entreprenad offentliggjordes blev det uppenbart att något inte stod rätt till.

Bland ägarna finns höga företrädare för de tre största politiska partierna i landet, en lång rad släktingar till guvernören i delstaten Sonora, där branden ägde rum, och en kusin till president Calderón (inte att förväxla med presidentfruns kusin). Men det som upprört landets föräldrar mest är att också narkotikamaffian verkar ha förstått daghemmens potential. Fast då för penningtvätt.

En dotter till en av de högsta ledarna i Sinaloakartellen, Ismael ”El Mayo” Zambada, står registrerad som ägare till ett daghem i Culiacán i Sinaloa. Hon har under lång tid fått motsvarande 280 000 kronor per månad av den statliga myndigheten IMSS för driften.

Och därmed kan Mexiko undre värld sägas ha fått ännu en avläggare: dagismaffian.

Erik de la Reguera

Publicerad i Dagens Nyheter den 14 juli 2009.