Förvärrat läge i krisens Honduras

TEGUCIGALPA. Krisen i Honduras såg snabbt ut att förvärras på måndagen sedan militär öppnat eld mot demonstranter dagen innan och hindrat landets avsatte president Manuel Zelaya från att återvända till landet.

”Skjut inte mot vårt folk”, vädjade en skakad Zelaya sedan en nittonårig man dödats och ett trettiotal andra demonstranter skadats i samband med att de försökte ta sig in på flygplatsen i Tegucigalpa.

Militärfordon hade blockerat landningsbanorna och den avsatte vänsterpresidentens plan tvingades till sist att återvända till El Salvador. Bland de tiotusentals demonstranter som sedan frustrerat fick vandra hemåt fanns många som förespråkade att ta till vapen. Det ryktades till och med om att en gerillarörelse redan bildats i bergen.

I omvärlden är många regeringar väl medvetna om att ett större våldsutbrott antagligen bara skulle spela kuppmakarna i händerna. På måndagen gjordes därför intensiva diplomatiska ansträngningar för att lösa krisen innan den eskalerar ytterligare.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon uppmanade den amerikanska samarbetsorganisationen OAS att ta på sig en ledarroll i arbetet för att återupprätta demokratin i Honduras. Många av vänsterledarna i regionen jämställer kuppen i Honduras med militärens maktövertaganden i Chile, Argentina och en rad andra länder på 1970-talet. Den nya regeringen i landet hävdar dock att allt gått rätt till, att författningen fortfarande respekteras och att soldaterna bara lytt order av parlamentet och högsta domstolen.

Erik de la Reguera

Publicerad i DN den 7 juli 2009.