Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Avsatte Zelayas flyg på väg till Honduras

TEGUCIGALPA. Honduras avsatte president Manuel Zelaya påbörjade på söndagen sin resa till Honduras. Den nya regimen svarade dock med att stänga den internationella flygplasten i Tegucigalpa och hänvisade Zelayas plan till grannlandet El Salvador.

Krisen i Honduras fortsatte på söndagen att förvärras snabbt, sedan den amerikanska samarbetsorganisationen OAS tagit beslut om att utesluta Honduras med omedelbar verkan. På kvällen öppnade militärjuntan för förhandlingar med OAS.

Strax efter klockan 21 svensk tid kom besked om att planet med Manuel Zelaya ombord hade lyft från Washington. Med på planet följde ordföranden i FN:s generalförsamling Miguel d’Escoto.

Kort därefter meddelade militärjuntan att piloterna fått order om att flyga till El Salvador.

– Jag har gett order om att han inte ska få återvända, kosta vad det kosta vill, sade interimregeringens utrikesminister Enrique Ortez.

Inget plan med Zelaya ombord skulle ges landningstillstånd och i praktiken stängdes den kraftigt militariserade flygplatsen.

Kvällen före riktade landets konservative ärkebiskop Oscar Rodríguez en varning till Zelaya.

– Ett återvändande till landet nu kan utlösa ett blodbad, sade Rodríguez.

USA, Kanada och ett antal center-högerregeringar i Latinamerika avrådde därför vid OAS-mötet Zelaya från att återvända.

Det ledde till skarp kritik från vänsterregeringar i regionen.

– Det är oacceptabelt att man på det här sättet försöker hindra fredliga, politiska påtryckningsmetoder. Det riskerar att legitimera kuppmakarnas våld, sade Venezuelas utrikesminister Nicolás Maduro.

Många vänsterledare i Latin-amerika är rädda för att det som hänt i Honduras ska inspirera militärkupper även i deras länder.

Samtidigt verkade förföljelserna av Zelaya-anhängare tillta.

– En journalist och en social aktivist har dödats. Och i flera provinser har armén börjat tvångsrekrytera unga män. Minst 120 personer har gripits på grund av sina politiska övertygelser och mängder av ledare för sociala organisationer har efterlysts, säger Bertha Oliva, som leder människorättsorganisationen Cofadeh.

Hon blev själv uppringd av en åklagare tidigare i veckan och fick då veta att en förundersökning inletts mot henne.

Erik de la Reguera

Publicerad i DN den 6 juli 2009.

You may also like...