Explosivt scoop stoppades effektivt

MEXICO CITY. Årets scoop i Mexiko stod journalisten Carmen Aristegui för i veckan när hon lyckades få expresidenten Miguel de la Madrid (1982–88) att rikta saftiga anklagelser mot sin efterträdare Carlos Salinas (1988–94).

Det är första gången en expresident bryter mot den oskrivna regel som säger att man inte offentligt kritiserar sin efterträdare. Och de la Madrid skräder inte orden, han anklagar Salinas för att ha stulit mångmiljonbelopp ur statskassan och dennes bror Raúl för att ha bjudit in narkotikamaffian i statens finrum.

Men Salinas – fortfarande en mäktig man – drog i alla sina kontakter, vilket troligen medverkade till att nyhetsprogrammen i de största tv-kanalerna ignorerade nyheten.

Strax därefter gick de la Madrid ut och dementerade det han nyss sagt. Salinas slog spiken i kistan genom att konstatera att den åldrade de la Madrid ”inte varit vid sina sinnens fulla bruk”.

Erik de la Reguera

Publicerad i Dagens Nyheter den 23 maj 2009.