Videoklipp pressar Guatemalas president

MEXICO CITY. Guatemalas president Álvaro Colom har tvingats försäkra att han ”varken är narkotikahandlare eller mördare”, sedan en videoskandal briserat i det av maffiavåld hårt ansatta landet.

”Om ni ser den här videon beror det på att jag har mördats av president Álvaro Colom.” Så börjar en 18 minuter lång film som advokaten Rodrigo Rosenberg spelade in strax innan okända män sköt ned honom i en finare stadsdel i Guatemala City.

På begravningen i måndags offentliggjordes videon och lades sedan snabbt ut på Youtube, där den gav upphov till den skandal som nu beskrivs som ”den allvarligaste hittills för Guatemalas demokrati” av bland andra landets största tidning Prensa Libre.

President Colom förnekar att han skulle ha något med mordet att göra och har lovat en internationell utredning med medverkan av såväl FN som amerikanska FBI. Trots det har hundratals demonstranter krävt Coloms avgång.

På den omtalade videoinspelningen anklagar Rosenberg presidenten, hans personlige sekreterare, landets första dam och en affärsman som finansierat Coloms presidentvalskampanj för att ligga bakom mordet.

Radiojournalisten Mario David García hävdar att filmen spelades in i hans studio och att det skedde helt utan tvång.

– Vi skulle göra en ljudupptagning till ett radioprogram som skulle sändas på måndag, men han tjatade sig också till att få spela in den här videon, säger Garcia till Prensa Libre.

Bakgrunden förefaller vara en korruptionshärva inom landets största bank Banrural, som delvis ägs av staten. En klient till Rosenberg, Khalil Musa, mördades tidigare i år tillsammans med sin dotter efter att ha blivit erbjuden en post i bankens styrelse.

Den nu döde advokaten hävdar på videon att motivet var att hemlighålla ”allt från penningtvätt och pappersbolag för narkotikahandel, till statlig finansiering av påhittade sociala program som drivs av presidentens fru Sandra de Colom”.

Till saken hör att Guatemala numera är ett viktigt transitland för kokain på vägen till USA. Regeringen har tidigare varnat för att delar av landet i praktiken kontrolleras av mexikanska karteller.

Erik de la Reguera

Publicerad i Dagens Nyheter den 14 maj 2009.