Mördad advokat pekar ut president på video

MEXICO CITY. ”Om ni ser den här videon, beror det på att jag, Rodrigo Rosenberg, har mördats av Guatemalas president Álvaro Colóm”. Så börjar en inspelning som offentliggjordes på måndagen sedan Rosenberg skjutits ned på öppen gata.

Mordet kunde ha gått till historien som ännu ett av tusentals ouppklarade våldsbrott i Guatemala City, om inte advokat Rosenberg förberett det laddade politiska testamente som nu ser ut att leda till en skandal av stora mått.

På en videoinspelning som skickats till en rad medier anklagar den nu döde advokaten landets president Álvaro Colóm och dennes fru för att vara ansvariga för mordet, tillsammans med en mäktig företagsledare och presidentens personlige sekreterare.

Motivet sägs vara att Rosenberg varit juridiskt ombud för företagsledaren Khalil Mussa, som också mördades tillsammans med sin dotter den 14 april i år. Enligt Rosenbergs vittnesmål var morden ett sätt att tysta kritiker av penningtvätt och korruption inom regeringen.

En talesman för president Álvaro Colóm förnekade på måndagskvällen anklagelserna.

Erik de la Reguera

DN 2009-05-12