19 döda efter skyfall i Brasilien

MEXICO CITY. Stora delar av nordöstra Brasilien står under vatten till följd av de senaste månadernas kraftiga regn. Hittills har minst 19 människor dött och 186 000 förlorat sina hem i översvämningarna, som förvärrats de senaste dagarna.

I de hårdast utsatta delstaterna, Maranhão, Piauú, Ceará och Bahía, rapporteras tiotusentals invånare ha tvingats fly sina hem eller klättra upp på hustaken sedan en rad fördämningar brustit i olika floder.

Sammanlagt 700 000 brasilianer uppges ha drabbats på olika sätt av regnen.

Båtar trafikerar nu det som tidigare var gator i staden Teresina, där vattennivån stigit med tolv meter. Risken för epidemier ökar snabbt i hela regionen.

– Bristen på rent dricksvatten kan leda till sjukdomar som diarré och leptospiros. Det enda sättet att förebygga sjukdomar är att undvika kontakt med förorenat vatten, sade landets hälsovårdsminister till tidningen O Globo.

Piauús guvernör har gett order om att stänga samtliga skolor i delstaten under resten av veckan och centralregeringen har börjat skicka katastrofhjälp i form av bland annat mediciner.

Även i delar av nordvästra Brasilien är läget kritiskt, och då främst i delstaten Amazonas. Där vill myndigheterna bland annat evakuera invånarna i staden Barreinrinha, som till 90 procent har ställts under vatten.

Brasiliens president Lula da Silva flög på tisdagen över delar av de översvämningsdrabbade områdena och höll sedan ett tal till guvernörer och borgmästare. Han betonade att det extrema vädret – som också lett till utbredd torka i södra delen av landet – kan ha att göra med den globala uppvärmningen.

– Vi måste vara uppmärksamma på klimatförändringarna. Något håller på att hända, men det finns fortfarande tid att göra något åt det, sade Lula da Silva.

Erik de la Reguera

Publicerad i Dagens Nyheter den 7 maj 2009.