Ödsligt i stängt Mexico City

MEXICO CITY. Mexiko slog igen dörrarna på fredagen. Alla förstamajtåg var inställda och nästan alla affärer och arbetsplatser igenbommade. Bara de för samhället oundgängliga tjänsterna höll igång, medan myndigheterna bedrev en kamp mot klockan för att få kontroll över svininfluensaepidemin.

Under hela helgen och fram till på tisdag stoppas all ekonomisk verksamhet i Mexiko. Undantag har getts för matvarubutiker, hotell och restauranger (i Mexico City enbart för avhämtning), liksom den viktiga oljeindustrin.

I ett tal till nationen uppmanade president Felipe Calderón medborgarna att stanna hemma med sina familjer.

På fredagen var affärernas ståljalusier neddragna och få människor befann sig i rörelse i Mexico City. De skallande slagord, folkmassor och röda fanor som brukar fylla stadens gator på 1 maj var som bortblåsta.

Utanför en av de få restauranger som höll öppet stod kyparen Monroy Gómez och gjorde ren trottoaren med en sopborste.

–  Vi håller öppet för avhämtning, men det har inte kommit en enda kund på flera dagar. Så vi passar på och storstädar i stället, säger han.

Monroy Gómez restaurang och mängder av andra företag väntas förlora stora summor pengar, medan många anställda får lägre lön än vanligt. Epidemin riskerar att få förödande effekter för ekonomin i Mexiko, som redan gått in i en recession till följd av den globala krisen.

Monroy Gómez tycker ändå att regeringens åtgärder för att hindra smittan är bra. Liksom många andra är han orolig.

–  För några dagar sedan var jag nära att få panik. Men nu verkar myndigheterna ha fått lite bättre kontroll över situationen, säger han.

Oklara och motstridiga uppgifter om antalet sjukdomsfall har den senaste veckan lett till kritik mot landets hälslovårdsminister. På fredagen försäkrade han dock att missförstånden nu ska ha retts ut.

Enligt landets regering har Mexiko 328 bekräftade fall av svininfluensa. Av dessa ska 15 personer ha avlidit. Nio av de döda var i åldern 21-40 år. Provresultat för ytterligare hundratals fall väntas komma inom de närmaste dagarna.

Erik de la Reguera

DN 2009-05-01