FAQ – Vanliga frågor och svar om den nya influensan A/H1N1 i Mexiko

Senaste uppdatering den 7 maj 2009.

Oroliga resenärer och deras anhöriga i Sverige har hört av sig till mig med frågor om säkerhet i Mexiko i samband med den nya influensan av typ A/H1N1 (som i många medier kommit att kallas för svininfluensa).

I detta blogginlägg kommer jag att samla mina svar på dessa frågor. De uppdateras så ofta jag hinner.

Disclaimer: Råden är mina egna och är riktade till personer som befinner sig i eller planerar att resa till Mexiko. De representarer inte någon tidning, institution eller regering, om så inte uttryckligen framgår i texten.

Hur farlig är den nya influensan?
Det är fortfarande oklart hur farlig den nya influensan av typ A/H1N1 är. Allt fler forskare säger sig dock tro att det rör sig om en relativt lindrig sjukdom. Självklart ska man ta situationen på allvar, vara noga med hygien, tvätta händerna med tvål ofta, inte ta i hand eller hälsa med kindpussar och undvika folksamlingar. Följ också i möjligaste mån de råd som lokala myndigheter ger.

Ska jag använda munskydd?
De flesta av de munskydd som man ser på gator och torg i Mexiko anses av smittskyddsexperter fungera väl endast för den som har sjukdomssymptomen (omgivningen skyddas någorlunda om den som bär masken nyser). Det finns mer avancerade masker - av klass FF2 och FFP3 (i USA kallas motsvarande klasser för Niosh N95 och N99) - som uppges skydda friska personer till 95 eller 99 procent mot virus.

Hur vet jag om jag blivit smittad?
Vid symptom (över 38 graders feber i kombination med hosta, illamående, huvudvärk, muskelvärk eller andra vanliga influensasymptom) bör man uppsöka läkare. Om det går bör man dock undvika de offentliga sjukhusens akutmottagningar, då det ofta är långa köer där och risken för att bli smittad får anses vara hög.
Sveriges ambassad i Mexiko (och researrangören, om ni har en sådan) kan möjligen bistå med nummer till läkare etc. om behov av vård skulle uppstå.

Gäller reseförsäkringen?
Smittskyddsinstitutet och UD avråder sedan den 29 april från resor till Mexiko. Det innebär att många försäkringsbolag höjer riskbedömningen för landet, vilket kan leda till att reseförsäkringen slutar gälla.
Om man anlände till landet innan varningen gick ut så gäller reseförsäkringen i många fall ytterligare en tid (hör med respektive försäkringsbolag).

Är allt stängt?
Från och med den 6 maj har en normalisering av samhällslivet inletts. De flesta arbetsplatser har öppnat och skolorna startar, även om vissa nöjesinrättningar håller fortsatt stängt en tid.

Kan man boka om flygbiljetten?
En rad flygbolag har de senaste veckorna erbjudit kostnadsfri ombokning för biljetter från eller till Mexiko. Andra bolag har kvar samma regler och avgifter som vanligt för ombokning.
På det aktuella flygbolagets hemsida finns detaljerade uppgifter om vad som gäller för Er och där finner ni också rätt telefonnummer. Ofta kan man välja engelska som språk (åtminstone på de internationella numren).
Om man lyckas hitta en öppen resebyrå kan man be dem omboka biljetten via telefon, mot en smärre kostnad.

Var hittar jag aktuell information om situationen i Mexiko?
Följande länkar är användbara:
- Sveriges ambassad i Mexico City
- Mexikos regering om influensan (på spanska)
- WHO om influensan (på engelska)
- The News (engelskspråkig tidning i Mexico City).
- El Universal (stor spanskspråkig dagstidning)
- Dagens Nyheter (som bland annat jag skriver i)