Klämdagar deluxe

Senaste nytt är 8 döda av sammanlagt 99 insjuknade i svininfluensa (bekräftade fall).

Regeringen verkar till slut ha insett det smått meningslösa i att rapportera "misstänkta fall" men medger ändå att 17 nya dödsoffer rapporterades in i går. Därmed är den gamla siffran, den om misstänkta fall (=döda i lunginflammation sen den 13 april), uppe i 176.

Den 1-5 maj kommer enbart "samhällsnödvändiga" verksamheter att hålla öppet (lite oklart exakt vilka, men polis, brandkår, sjukhus, matvarubutiker, hotell och kollektivtrafik sägs till exempel inte påverkas).

Det kan låta radikalt, och är det också till viss utsträckning. Men till saken hör att perioden 1-5 maj är en långhelg i Mexiko.

Den 1 maj är arbetarrörelsens dag, precis som i Sverige, och den 5 maj firas minnet av hur den mexikanska armén besegrade fransmännen i slaget vid Puebla 1862, vilket ledde till kejsar Maximilians fall. Måndag är klämdag.

Eller vänta... vi i Mexiko sitter väl i kläm hela helgen?