Regeringskris nästa?

Regeringens presskonferens i går kväll var nog det mest patetiska jag sett hittills i den här soppan.

Sjukvårdsminister Córdova satt och bläddrade i sina papper, sa fel siffror om och om igen, skruvade på sig och såg minst sagt obekväm ut när journalister undrade varför det tagit flera dagar att revidera ned de bekräftade dödssiffrorna i svininfluensan (som nu äntligen är 7 - inte 20 eller nån annan ur luften tagen siffra) och synka dem med WHO.

Är denne man representativ för förvirringen och inkompetensen i de mexikanska myndigheterna är det bara att säga godnatt, dra ned ståljalussierna och vänta på anarkin.

Ta bara en sån sak som att de 159 "troliga" dödsfallen i svininfluensa egentligen är antalet registrerade dödsfall i lunginflammation (även om de verkar mäta lite olika på olika håll i landet...).

Frågan är hur många av dessa "troliga" dödsfall som egentligen har en koppling till det nya viruset. Lunginflammation är nämligen en vanlig dödsorsak i Mexiko (precis som i Sverige) även utan svininfluensavirus.

El Pais hade en läsvärd artikel (på spanska) om det i dag.

På kort tid har señor Córdova förvandlats till Mexikos kanske mäktigaste man, sedan han fått svepande befogenheter av presidenten. Men fram till i går har han bara gett intryck av att ha kontroll över en sak: presskonferenserna.

Nu när han inte ens kan tygla journalisterna blir situationen ohållbar.

Om inte Calderón gör sig av med denne bedrövlige minister och levererar vettig information på stubben - åtminstone vad det gäller provsvar och dödstal - hotar snart regeringskris. (något som för övrigt EPR-gerillan insett och försöker dra fördel av)

Under tiden hamstrar folk mat. Stämningen var spänd på stan i går kväll, nästan alla gick omkring i munskydd (de där enklaste, som av allt att döma är verkningslösa) och blickarna var skrämda, vaksamma, misstänksamma.

Det börjar bli svårt att ta det här med humor.