Lite siffror

Jag tog en titt hos INEGI, Mexikos motsvarighet till SCB, och kunde efter en kvart konstatera att 1.800 människor i landet avled i "influensa och lunginflammation" 2004. Det innebär i genomsnitt 150 dödsfall per månad (vissa månader fler, andra färre, beroende på när influensasäsongen infaller).

Som argument för de drakoniska skyddsåtgärder som vidtagits här uppger regeringen att 159 personer dött i lunginflammation de senaste veckorna. Och att de därför utgör "misstänkta fall" av svininfluensa.

Då vill man ju gärna tro att president Calderón & Company har koll på ovan nämnda statistik, att de gjort jämförelser med tidigare år, bara redovisar överdödlighet och så vidare.

Men om vi ska gissa lite, hur många av de där 159 fallen tror Ni faktiskt hade svininfluensan? (sju är hittills bekräftade - fullt facit kommer så fort mexikanska myndigheter fått ordning på labben)

--

Uppdatering: Utmärkte Pablo Ordáz skriver i El País att 11.000 mexikaner dör varje år i vanlig influensa. Källan är oklar, men med tanke på folkmängden låter siffran rimligare än den jag hittade hos INEGI.