Allt fler fall i Mexiko

MEXICO CITY. Minst 149 dödsoffer misstänks nu ha krävts i den epidemi som härjar i Mexiko sedan två veckor tillbaka. Det är fortfarande oklart om alla dödsfall orsakats av svininfluensan, men landets regering överväger ändå att stoppa all ekonomisk aktivitet i Mexico City.

På en presskonferens på måndagen gav Mexikos sjukvårdsminister José Angel Cordova det dystra beskedet att dödssiffran stigit till 149 – vilket innebar att 46 nya dödsfall registrerats på enbart femton timmar.

- Vi har fått in 1 995 fall av svår lunginflammation. Av dem vårdas fortfarande 776 på sjukhus, sade Cordova.

Samtliga fall tros ha koppling till det tidigare okända virus av typ H1N1, kallat svininfluensa, som nu oroar smittskyddsexperter världen över. Fortfarande saknar dock Mexiko den laboratorieutrustning som krävs för att säkert kunna fastställa det.

När den nya arbetsveckan började på måndagen i Mexico City kände många oro för att ge sig ut i pendeltrafiken.
- Vad ska man göra? Man måste ju åka till jobbet, jag har en familj att försörja, säger Carlos Hernández och slår ut med händerna.

Liksom många andra har han den här dagen satt på sig ett blått munskydd. ”Det är för min egen säkerhets skull och av respekt för kunderna”, förklarar Carlos Hernández medan han väntar på att någon ska komma fram och köpa nötter i hans marknadsstånd.

Några meter bort står grönsaksförsäljerskan Zefelina Aca, som också spejar efter kunder.

- Det är verkligen lite folk i dag. Många verkar avstå från att gå och handla. Men jag måste vara här, för annars går grönsakerna förlorade, säger hon.

I helgen gick hon och gjorde en hälsokontroll.
- Jag kände mig hängig. Men läkaren sa att det inte var något att oro sig över, säger Zefelina Aca.

Antalet personer som sökt vård på vårdcentraler och privata sjukhus för luftvägsinfektioner har ökat kraftigt sedan larmet gick i förra veckan. Relativt få av dessa tros dock ha haft koppling till epidemin..

Det nya virusets exakta egenskaper är fortfarande oklara, men det förefaller sprida sig från människa till människa som en vanlig influensa. Mexikos regering beslutade på måndagen därför att låta stänga landets samtliga skolor och universitet, åtminstone till och med den 6 maj.

Det första fallet av sjukdomen registrerades i delstaten Oaxaca den 13 april, då en man avled i sjukdomen. Det var dock inte förrän dödstalen började stiga kraftigt i förra veckan som regeringen vidtog åtgärder.

Samtal uppges nu föras mellan ledningen i Mexico City och centralregeringen om ett fullständigt stopp för all ekonomiska aktivitet i staden.

Sedan tidigare är alla kulturella, politiska och religiösa evenemang och sammankomster förbjudna, fotbollsmatcher spelas inför tomma läktare, och muséer, biografer, teatrar och högsta domstolen håller stängt.

Men viruset förefaller ändå ha spridit sig till en rad andra platser i Mexiko. Misstänkta fall har registrerats i omkring hälften av landets delstater.

En jordbävning som uppmättes till 6,0 på Richterskalan bidrog på måndagen till domedagsstämningen i Mexico City. Bara smärre materiella skador rapporterades dock efter skalvet.

Erik de la Reguera

DN 2009-04-28