“Jag tror att det är en stor konspiration”

MEXICO CITY. Medan rapporterna om influensarelaterade dödsfall fortsatte att strömma in på söndagen försökte många invånare i tjugomiljonersstaden Mexico City minimera risken för att bli smittade, utan att för den skull drabbas av panik.

Alla politiska manifestationer och kulturevenemang i Mexico City var inställda på söndagen, liksom kyrkornas normalt sett välbesökta gudstjänster. Men vid tunnelbanestationen Coyoacán i södra Mexico City fanns ändå en hel del folk i rörelse.

– Det är klart attt man är orolig. Inte minst för att informationen är så knapphändig från myndigheternas sida, säger Julieta Nuñez till DN medan hon tar emot sin tallrik papayafrukt vid ett gatustånd.

Julieta är rättsläkare, men vet ändå inte vad hon ska tro.

– I min familj tar vi det säkra före det osäkra – alla använder såna här, säger hon och nuddar vid det blå munskydd som hon har på sig.

Den här dagen är hon inte ensam om att bära ett sådant. Drygt hälften av alla pendlare i tunnelbanan bär munskydd och många sitter och läser tidningar med braskande rubriker, som ”Karantän?” och ”Alla gudstjänster inställda” (det senare minst sagt anmärkningsvärt i ett så katolskt land som Mexiko).

President Felipe Calderón har gett hälsoministeriet rätt att tvångsisolera och tvångsmedicinera personer med misstänkta symtom. Skolorna och universiteten i Mexico City förblir stängda fram till den 6 maj och borgmästaren i staden sade till tidningen El País att man nu på en tiogradig skala för nödsituationer befinner sig på en åtta (där en tia innebär att stadens flygplats stängs).

– Jag försöker skydda mig, men samtidigt kan man ju inte jaga upp sig allt för mycket, säger den 21-åriga studenten Paola Santoy och drar ned sitt munskydd.

Hon är på tillfälligt besök i Mexico City tillsammans med en grupp klasskamrater från staden Monterrey.

– Vi är nio i gruppen nu, men skulle egentligen ha varit 43. De andra hoppade av i sista minuten på grund av influensalarmet, säger hon.

Bredvid henne står klasskamraten Ruben Rojas. Han har inget munskydd alls.

– Jag tror faktiskt att det här är en stor konspiration, något som regeringen arrangerat för att dölja andra och viktigare saker, säger han.

Denna misstro mot regeringen är inte helt ovanlig på gator och torg i stan, även om de flesta som DN talar med ändå säger sig vilja tro på den information de får genom medierna.
Hittills har också den politiska oppositionen slutit upp bakom regeringen, och det trots att åtgärder inte vidtogs förrän nära två veckor efter det första konstaterade fallet av den nya sjukdomen.

Viss kritik mot Mexikos regering har dock börjat höras från andra länder. Colombias sjukvårdsminister blev först ut när han i helgen sade att det är viktigt att landet "inte dröjer med åtgärderna så länge som i Mexiko" om smittan skulle sprida sig till Sydamerika.

Erik de la Reguera

DN 2009-04-26