60 döda i okänt influensavirus i Mexiko

MEXICO CITY. Världshälsoorganisationen WHO kallade på fredagskvällen till ett krismöte, sedan ett tidigare okänt influensavirus orsakat omkring 60 dödsfall i Mexiko. Alla förskolor, skolor och universitet i Mexico City stängdes för att hindra ytterligare smitta, samtidigt som rapporter om fall kom även från USA.

Invånarna i tjugomiljonersstaden Mexico City vaknade på fredagen till nyheten om att ett dödligt influensavirus härjar i deras stad.

- Det rör sig om minst sextio dödsfall. Än har vi inte fått bekräftat att alla fall har orsakats av detta virus, men det är högst sannolikt., sade Mexikos sjukvårdsminister José Ángel Córdova.

På fredagen stängdes alla skolor och universitet i Mexico City för att hindra vidare smitta, något som påverkade omkring fem miljoner studenter. En rad dödsfall hade då registrerats på bara 24 timmar.

- Vi vill uppmana invånarna i Mexico City att undvika barer, biografer och restauranger, och att inte heller ta i hand eller hälsa med kindpussar, sade sjukvårdsminister Córdova

Beskedet ledde till långa köer på apotek och i snabbköp, där mediciner och ansiktsmasker hamstrades av Mexico City-bor.

Det tidigare okända viruset beskrivs som en muterad form av svininfluensa, en sjukdom som normalt sett bara smittar från gris till människa. I Mexiko förefaller smittan dock ske direkt mellan människor, något som oroar smittskyddsexperter i USA.

- Situationen är unik. Självklart är vi mycket oroade, sade en talesman för den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC.

Viruset upptäcktes när en kanadensisk medborgare återvände hem efter en resa i Mexiko. Sju fall har också upptäckts i de amerikanska delstaterna Texas och Kalifornien, men dessa anses vara lindriga.

Medan amerikanska experter talade om en oroande blandning av virus som finns hos grisar, fåglar och människor, samlades WHO till krismöte för diskutera eventuella åtgärder.

Omkring 900 personer uppskattas ha smittats i Mexiko och särskilt oroande anses vara att många av dem som dött har varit unga vuxna, som för övrigt varit fullt friska.

Erik de la Reguera

DN 2009-04-24