Venezuela återupptar USA-relationer

MEXICO CITY. ”I want to be your friend.” Med de orden – och en klassisk vänsterbok – hälsades Barack Obama välkommen av Hugo Chávez till helgens interamerikanska toppmöte i Trinidad och Tobago. Nu väntar återupptagna diplomatiska relationer mellan Venezuela och USA.

Barack Obama hade knappt hunnit sätta sig vid konferensbordet på toppmötet Summit of the Americas förrän den vanligtvis så USA-kritiske Hugo Chávez banade sig fram bland de många presidenterna och tryckte hans hand.

– För åtta år sedan hälsade den här handen på Bush. Jag vill vara din vän, sade Chávez på bruten engelska och överräckte ett exemplar av den uruguayske författaren Eduardo Galeanos bok ”Latinamerikas öppna ådror” – ett standardverk för den latinamerikanska vänstern alltsedan den kom ut på 1970-talet.

Efter en kort pratstund förklarade Chávez för reportrar på mötet att Obama föreföll ”intelligentare än tidigare amerikanska presidenter” och att Venezuelas nu ska utse en ny ambassadör i Washington.

– Jag har talat med Roy Chaderton och utnämnt honom till ny ambassadör, sade Chavéz.

I september förra året utvisade Venezuela den amerikanske ambassadören i Caracas i protest mot påstått konspirerande mot Bolivias president Evo Morales. Bushadministrationen svarade då med samma mynt, i en episod som illustrerar de spända relationer som de senaste åren rått mellan Washington och de olika vänsterregeringarna i Latinamerika.

Obamas mål vid det interamerikanska toppmötet har varit att återupprätta något av USA:s auktoritet i regionen. De latinamerikanska länderna har dock gjort klart att första steget mot förbättrade relationer går via Kuba och ett hävande av handelsembargot mot Castroregimen.

Barack Obama förklarade sig på lördagen vara villig att se över embargot men enbart om förändringar i riktning mot mer demokrati och mänskliga rättigheter sker på ön.

Erik de la Reguera