Tungt vapenbeslag i Mexiko

MEXICO CITY. En grovkalibrig kulspruta som kan skjuta ned helikoptrar, ett granatgevär, pistoler och granater. Det hittades av polis i en av de mexikanska narkotikakartellernas vapengömmor i helgen.

Vapengömman fanns i den mexikanska delstaten Sonora, nära gränsen till Arizona, och myndigheterna misstänker att vapnen smugglats in från USA. Inte minst den 12,7-kalibriga kulsprutan av märket Browning, som var den första i sitt slag att beslagtas i Mexiko. En 20-årig kvinna som vaktade vapnen greps i samband med räden.

Det senaste året har fler än 7.000 människor dödats i Mexiko i ett eskalerande krig mellan narkotikakarteller om kontrollen av lokala marknader och smugglingsrutter för kokain och andra droger.

På torsdag väntas Barack Obama komma på statsbesök till Mexiko och då står det eskalerande maffiavåldet högst på dagordningen. I Mexiko är man dock ovillig att ta på sig hela skulden för situationen, eftersom 90 procent av maffians vapen tros komma från USA.

Erik de la Reguera

DN 2009-04-15