Chávez hotar privata tevekanaler

MEXICO CITY. Venezuelas president Hugo Chávez hotar nu att dra in sändningstillstånden för de privata tevekanalerna i landet. ”De bedriver en förtalskampanj”, hävdade han sedan oppositionen protesterat mot en rad rättsprocesser mot dess ledare.

– När borgarna och deras massmedier attackerar domstolarna angriper de staten, folket och rättvisan – det kallas omstörtande verksamhet, och det kan vi inte tolerera, sade Hugo Chávez.

– Låt mig påminna de privata tevekanalerna om att deras sändningstillstånd kan dras in.

Det är inte första gången Chávez riktar denna sorts hot mot de liberala och konservativa medierna i landet. Inte minst den regeringskritiska tevekanalen Globovision har tidigare drabbats av presidentens vrede.

Men den här gången sker det mot bakgrund av en rad omstridda rättsprocesser mot ledande oppositionspolitiker.

För en månad sedan åtalades borgmästaren i staden Maracaibo, Manuel Rosales, för misstänkt korruption. Han var Chávez främste utmanare i presidentvalet 2006 och ses fortfarande som den samlande ledargestalten för oppositionen.

Rosales har nu gått under jorden för att undvika att bli gripen.

Två veckor senare greps den populäre förre försvarsministern Raul Baduel, också han för korruptionsanklagelser. Baduel var länge nära allierad till Chávez men bröt med presidenten inför folkomröstningen om en ny ”socialistisk” grundlag 2007.

Dessutom har rättsprocesser inletts mot tre av oppositionens guvernörer, i vad Hugo Chávez kallar en revolutionär offensiv.

Tillsammans med en ny lag som i praktiken ersatt den oppositionelle borgmästaren i Caracas med en Cháveztrogen politiker, har rättsprocesserna gett ammunition till dem som anklagar presidenten för ”diktatorsfasoner”. Och det trots hans upprepade segrar i demokratiska val.

Det är oklart hur stark bevisföringen är i de aktuella rättsfallen, men människorättsorganisationer som Human Rights Watch har tidigare uttalat oro över rättsväsendets bristande oberoende i Venezuela. Sedan 2004 kontrollerar Chávez bland annat högsta domstolen.

Erik de la Reguera

DN 2009-04-16