Paraguays president erkänner faderskap

MEXICO CITY. Paraguays vänsterpresident Fernando Lugo erkände på måndagen att han under sin tid som romersk-katolsk biskop haft ett hemligt kärleksförhållande med en kvinna och att han är far till hennes tvååriga son.

Beskedet kom sedan 26-åriga Viviana Carrillo lämnat in en stämningsansökan mot Lugo och krävt ett dna-test för att fastställa faderskapet.

- Det stämmer att jag haft en relation med Viviana Carillo. Jag tar härmed på mig hela ansvaret för dess följder och erkänner att jag är far till pojken, sade Fernando Lugo vid en presskonferens på måndagen.

Affären kan skada presidenten politiskt, då han dels brutit mot kyskhetslöftet (han avsade sig biskopsämbetet 2006, men fick inte fribrev från Vatikanen förrän 2008) och dels för att han sägs ha inlett relationen redan för tio år sedan, då Carillo var 16 år.

I Paraguay är det belagt med bötesstraff för vuxna att ha sexuellt umgänge med ungdomar mellan 14 och 16 år.

Erik de la Reguera

DN 2009-04-14