Bolivias president hungerstrejkar

MEXICO CITY. Bolivias president Evo Morales hungerstrejkar sedan fem dagar tillbaka för att pressa landets kongress till en kompromiss om en omstridd vallag.

Den 49-årige Evo Morales, själv aymaraindian och tidigare kokaodlare, sägs under påskhelgen bara ha intagit drycker, en och annan karamell och saften från de kokablad som han har för vana att tugga.

Detta något okonventionella försök till politisk påtryckning inleddes sedan högeroppositionen i förra veckan marscherat ut ur kongressen i protest mot ett förslag till ny vallag.

Den nya lagen ska fastställa reglerna inför president- och parlamentsvalen i december, och oppositionen kräver bland annat en ny vallängd, något som tidigare avvisats av regeringen.
Efter några dagars hungerstrejk valde dock Evo Morales att gå oppositionen till mötes. I söndags sade han sig vara villig att avstå från ett nytt presidentplan och i stället satsa pengarna på en moderniserad vallängd.

Beskedet förefaller ha fört parterna närmare varandra. Natten till tisdagen pågick intensiva förhandlingar mellan det regerande socialistpartiet och oppositionen i kongressen, allt medan hundratals kokaodlare omringat parlamentsbyggnaden för att visa sitt stöd för Evo Morales.

Erik de la Reguera

DN 2009-04-14