Mopedkrav ska minska guatemalanskt våld

MEXICO CITY. Ett förbud för motorcykel- och mopedåkare att ge medpassagerare skjuts trädde i kraft i Guatemala på torsdagen. Den nya lagen är tänkt att slå mot den organiserade brottsligheten i landet.

Motorcykelåkare i Guatemala tvingas från och med i dag, torsdag, avstå från att ge sin käraste skjuts, om de inte vill bryta mot lagen och riskera böter på motsvarande 25.000 kronor.

Inte nog med det. De måste också bära en glittrande reflexväst ovanpå skinnpajen och en ny sorts hjälm med registreringsnumret väl synligt.

I ett land där trafiken ofta tycks följa devisen om att ”kaos är granne med gud” kan dessa nya trafikregler lätt ses som extremt hårda. Men regeringen menar att de är nödvändiga för att minska våldet och maffians makt i Guatemala.

Omkring 5.000 mord begås årligen i landet och ofta använder mördarna motorcyklar för att fly brottsplatsen. På senare tid har busschaufförer råkat extra illa ut, då motorcykelburna ligor satt i system att råna dem. Enligt myndigheterna har ett sextiotal bussar beskjutits av motorcykelgäng enbart i år.

Våldet i Guatemala tros också öka till följd av att landet blivit ett viktigt transitland på kokainets väg från Colombia till USA.

Erik de la Reguera

DN 2009-04-09