Energisk Fidel Castro träffade USA-delegation

MEXICO CITY. En grupp amerikanska kongressledamöter krönte på tisdagen ett flera dagar långt besök på Kuba med ett möte med landets pensionerade ledare Fidel Castro, i vad som kan vara första steget mot ett närmande mellan länderna.

”Vad kan vi göra för att hjälpa Obama?” sägs ha varit Fidel Castros första fråga till tre demokratiska kongressledamöter som fick träffa honom på tisdagen. Sammankomsten ägde rum bakom slutna dörrar.

- Trots att Fidel har varit sjuk fann vi honom vid god hälsa. Han var energisk och klartänkt resonerande, sade kongressledamoten Barbara Lee efter mötet.

Den amerikanska delegationen, i vilken sammanlagt sju ledamöter ingick, har mötts med öppna armar av både Raúl Castro och hans fem år äldre bror Fidel. För trots att resan till Kuba uppges ha skett på eget bevåg, så tolkas den av många bedömare på ön som ett första steg mot en normalisering av relationerna mellan länderna.

I förra veckan framkom också att Obama-administrationen har långt gångna planer på att avskaffa de restriktioner för resor och försändelser av pengar som gäller för amerikaner med kubanskt ursprung. Det fick Fidel Castro att i en av sina "reflektioner" i kubansk press skriva att han "inte är rädd för en dialog med USA".

Erik de la Reguera

DN 2009-04-08