Tung förlust för Svennis

MEXICO CITY. Mexikos usla bortafacit håller i sig. Det står klart efter nattens 3-1-förlust mot Honduras, ett resultat som ger förnyad vind i seglen för dem som vill sparka Sven-Göran Eriksson.

Segerns sötma varade bara i tre dagar för ”Svennis” och hans Mexiko. Hur gärna svensken än ville, så gick det den här kvällen inte att följa upp den övertygande hemmavinsten mot Costa Rica i lördags med att slå Honduras på bortaplan. Mexikos svaga bortafacit håller därmed i sig och Erikssons kritiker kan höja rösten på nytt.

”Landslaget får oss att gråta” var dagstidningen Reformas nedslagna rubrik efter 3-1-förlusten, medan sporttidningen Record krasst konstaterade att den innebar ett ”Tillbaka till verkligheten”.

Mexiko kom ändå ut på San Pedro Sula-stadion i Honduras med pigga ben och en tydlig ambition att ta med sig tre poäng hem. Redan i första spelminuten var Luis Pérez nära att ge ”El Tri” ledningen, men storspelande Noel Valladares i Honduras mål tippade frisparken till hörna.

Valladares räddade en kvart senare ytterligare en frispark, men då från Leandro Augustos högerfot. På den snabba spelvändningen som följde blev matchens lirare, Carlo Costil, fri på vänsterkanten, där han boxade bollen förbi sin bevakare (utan att den kanadensiska domaren såg handen) och sedan tryckte in 1-0 till Honduras med en tåpaj.

Mexiko pressade för en kvittering och Pavel Pardo kom nära med en halvtimme spelad, men inte heller hans frispark lyckades överlista Valladares.

I stället fick Sven-Göran Eriksson och Hasse Backe finna sig i att gå till pausvila med ett 2-0-underläge. För i 44:e minuten lyfte Mauricio Sabillón fram bollen till Carlos Pavón, som omarkerad i Mexikos straffområde tog emot, vände upp och drog till på volley - otagbart för Guillermo Ochoa i Mexikos mål.

I andra halvlek lät Eriksson tunge centerforwarden Matias Vuoso komma in, liksom mexikansk fotbolls "bad boy", Nery Castillo. Men trots deras löpningar och det sedvanliga mexikanska bolltrillandet var Honduras aldrig allvarligt hotade denna kväll.

I 79:e minuten gjorde i stället Carlo Costil sitt andra mål för kvällen efter ännu en snabb honduransk spelvändning. Nery Castillo reducerade sedan till 3-1 på straff i 81:a minuten, men då hade det mesta av den mexikanska offensiven redan ebbat ut.

Sven-Göran Eriksson hade säkert hoppats säkra en tids arbetsro genom en vinst i Honduras, men nu har han i stället att se fram mot en rejäl mangling som kan kosta honom jobbet när klubbägarna i högsta divisionen möts för att diskutera svenskens framtid om ett par veckor. De av klubbägarna som tidigare sagt sig vilja sparka Eriksson lär inte ha ändrat sig efter nattens förlust.

Mexiko ligger nu på fjärde plats i den VM-kvalgrupp med sex lag, i vilken de tre främsta kvalificerar sig direkt till VM och fyran får kvala vidare. Natten till torsdagen besegrade också USA tabelljumbon Trinidad och Tobago med 3-0, medan Costa Rica slog El Salvador med 1-0.

Erik de la Reguera

DN 2009-04-03